Pre povodne bolo do sobotňajšieho večera v teréne aj 150 vodohospodárov
21 | 06 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Počas povodní, ktoré sa od piatka 18. júna podvečer vyskytli na niekoľkých miestach na Slovensku, zasahovalo v teréne aj 150 vodohospodárov.


Ako vyplýva z informácií hovorcu Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Mariána Bocáka, najkritickejšou bola v sobotu situácia v Prešovskom kraji a na toku Neresnica vo Zvolenskom okrese.

"Celkovo bolo za posledných 24 hodín v teréne viac ako 150 vodohospodárov, 80 kusov ťažkej techniky, 2500 vriec s pieskom a používa sa 900 ton lomového kameňa na spevnenie brehov," uviedol Bocák s tým, že vodohospodári okrem monitorovania situácie a regulovania prietokov vykonávali aj bezprostredné zabezpečovacie práce.

Na východnom Slovensku bol okrem obcí Zubné a Pichne a mesta Snina v sobotu podvečer vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity aj v obciach Gerlachov a Nižná Polianka. "V meste Podolínec došlo k prekročeniu existujúcej kapacity koryta, zahlteniu mostných objektov a vyliatiu vody z koryta na miestnu komunikáciu a okolité pozemky," doplnil Bocák. Viaceré obce v okresoch Bardejov a Svidník do soboty tretí stupeň povodňovej aktivity odvolali, druhý ponechali. Druhý stupeň naďalej platí v obciach Kolonica a Osadné v okrese Snina. Na zmiernenie vysokých prietokov manipulovali vodohospodári nielen s vodnými tokmi, ale tiež s haťou v Humennom a vodnými stavbami Starina a Zemplínska šírava.

Azylovým procesom na Slovensku prešlo takmer 60-tisíc ľudí
Na Slovensku o azyl v roku 2019 požiadalo 232 osôb. Čítať ďalej
20 | 06 | 2020 | SITA


Na strednom Slovensku prevládal v sobotu podvečer mierny vzostup vodných hladín Hrona, Slanej a Rimavy. Úroveň vodných hladín v povodí Hrona, Slatiny a Slanej majú podľa Bocákových slov regulovať vodohospodári prostredníctvom vodných stavieb. Ako však upozornil, na Horehroní, v Malohonte a na Gemeri môže v prípade intenzívnych búrok lokálne dôjsť k výraznému vzostupu predovšetkým malých tokov. Okrem toku Neresnice je kritickou aj situácia v obci Dobrá Niva v okrese Zvolen, kde stúpa voda z povrchového odtoku. Druhý stupeň povodňovej aktivity do sobotného podvečera vyhlásili viaceré obce na strednom Slovensku.

Na vodných tokoch severného a západného Slovenska nie sú vyhlásené tretie stupne povodňovej aktivity. Druhý stupeň vyhlásili na viacerých miestach.

"Vzhľadom na zvýšené vodné stavy na niektorých vodných tokoch nebolo zatiaľ možné určiť presný rozsah povodňových škôd a rozsah zabezpečovacích prác správcu toku," doplnil Bocák.

SVP spravuje vodné toky v dĺžke viac ako 55.000 kilometrov, 303 vodných nádrží, 2811 kilometrov ochranných hrádzí a kanálovú sieť v dĺžke 1812 kilometrov.

AKTUALIZOVANÉ: Polícia zadržala muža, ktorý sa popravou vyhrážal premiérovi a ďalším
Polícia zadržala 67-ročného Jozefa P. z Rožňavy, mal sa vyhrážať popravou verejne známym osobám a ich rodinným príslušníkom. Čítať ďalej
20 | 06 | 2020 | TASR