Na Slovensku momentálne chýba 220 000 bytov
21 | 06 | 2020 I SITA

Nedostatok dostupných bytov v mestách je podľa Inštitútu urbánneho rozvoja alarmujúci.


Na Slovensku momentálne chýba 220 000 bytov. Najviac v hlavnom meste, až 40 000. Také sú odhady Inštitút urbánneho rozvoja (IUR). "Rastový trend vývoja počtu bytových jednotiek je pozitívny, v stavebnej produkcii je na tom Slovensko dobre. Avšak až dve tretiny bytov sú stavané v rodinných domoch. Slovensko ale nutne potrebuje aj množstvo bytov predovšetkým v mestách," konštatuje inštitút.

Jedným z riešení tohoto nedostatku je pritom podľa inštitútu vytvorenie prostredia nájomných bytov, s trhovými i regulovanými nájmami. Od júla tohto roka vstupuje do účinnosti kompetenčný zákon, ktorým sa časť zodpovednosti za tvorbu legislatívy v bytovej oblasti presunie na podpredsedu vlády SR pre legislatívu a strategické plánovanie. Inštitút sa domnieva, že aktuálny stav by mohla vylepšiť novelizácia súčasného či napísanie úplne nového stavebného zákona.

Suma priemerného starobného dôchodku medziročne vzrástla o 25 eur
Priemerná suma vdovského dôchodku išla medziročne nahor o vyše 8 eur. Čítať ďalej
21 | 06 | 2020 | SITA


"Ak si zoberieme za príklad Bratislavu, tu je dlhodobo žiadúca aj zmena územného plánu tak, aby bolo možné stavať viac a rýchlejšie. Masívnejšou výstavbou bude docielená aj vyššia dostupnosť bývania a vďaka trhovým pravidlám zamieria aj ceny nehnuteľností nadol," poukazuje IUR.

Nedostatok dostupných bytov v mestách je podľa neho alarmujúci. Možnou cestou sa javí aj hľadanie funkčného modelu financovania pre samosprávy takým spôsobom, ktorý by bol výhodný pre všetky zainteresované strany, teda pre developerov, samosprávy i obyvateľov.

Inštitút urbánneho rozvoja je občianske združenie, ktoré spája rôzne profesie, pôsobiace v oblasti urbánneho rozvoja a tvorby krajiny. Podáva návrhy na zlepšenie legislatívy, verejných politík a podnikateľského prostredia. Zabezpečuje profesionálny rozvoj členov a sprostredkuje ich odborné skúsenosti pri rokovaniach s orgánmi štátnej správy, samosprávy, s ďalšími organizáciami i s verejnosťou.

Štát by mal preplácať zamestnávateľom príspevok na rekreáciu
Zamestnanci by mali využívať príspevok na rekreáciu jednoduchšie a výhodnejšie. Štát by mal preplácať zamestnávateľom celú výšku tohto príspevku v súčasnej výške 500 eur. Čítať ďalej
18 | 06 | 2020 | SITA