Na 13. dôchodky nie sú peniaze, varuje Boris Kollár
20 | 06 | 2020 I Peter Haluza

Podľa Richarda Rašiho by štát v oblasti podpory nemal kvôli koronakríze obetovať dôchodcov na úkor iných skupín obyvateľov.


Hnutie Sme rodina vyplatenie 13. dôchodkov podporovalo aj podporuje, ale štát na neho nemá peniaze. V diskusnej relácii Sobotné dialógy na RTVS to povedal šéf hnutia a predseda parlamentu Boris Kollár.

Podľa neho bolo schválenie dodatočnej penzie zodpovedné voči seniorom, ale nezodpovedné voči štátnemu rozpočtu. Spoludiskutujúcemu poslancovi Richarodvi Rašimi vyčítal, že mali toto opatrenie zaviesť napríklad vtedy, keď bol Smer vo vláde sám a zároveň na neho vyčleniť peniaze, alebo počas uplynulej vlády, keď smeráci ovládali ministerstvo práce.

"Teraz na to v rozpočte peniaze nie sú," informoval Kollár. Zopakoval však, že by nechcel byť vo vláde, ktorá bude rušiť sociálne opatrenia. Riešením preto je napríklad zrušenie doplatkov na lieky a prijatie ďalších výhod. V oblasti penzií by to malo byť zvýšenie vianočného príspevku o 100 % v tomto roku.

Môžu pribudnúť stovky miliónov utečencov, upozorňuje mimovládka
Pre katastrofy zapríčinené prírodou či človekom sa môžu dať do pohybu ďalšie stovky miliónov migrantov. Čítať ďalej
20 | 06 | 2020 | Peter Haluza, SITA


"V ďalšom roku pridáme niečo v lete, rovnako dvakrát zvýšený a potom v treťom roku, keď tá ekonomika ekonomika bude taká, že už si to štát bude môcť dovoliť, tak v plnej výške to pôjde," informoval Kollár.

"Seniori sú najzraniteľnejšou skupinou a oni by nemali byť obeťou koronakrízy," reagoval na to poslanec Richard Raši. Podľa neho ak sú 13. dôchodky už raz schválené a seniori by ich tak mali aj dostať aj v tomto roku.

"Dajme im tie peniaze, urobme to gesto, z hľadiska zadĺženia štátu ide o investíciu do najzraniteľnejšej skupiny," apeloval Raši s tým, že ak štát vie nájsť peniaze aj na podporu podnikateľov a iné skupiny obyvateľstva rádovo v miliardách eur, podporu by mali dostať aj seniori.

"Tak ich nediskriminujme, že na nich peniaze nie sú a na iné opatrenia sú. Oni sú takí istí občania tohto štátu," povedal Raši. "Nevymýšľajme a neobetujme ich kvôli koronakríze," dodal.

Do toho, v akej európskej frakcii je Sme rodina, nebude Kollárovi „kecať“ žiadny partner, vyhlásil šéf parlamentu
Šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár zdôraznil, že je výsostne jeho záležitosťou, akých má zahranično-politických partnerov. Čítať ďalej
20 | 06 | 2020 | SITA