Koniec sveta tento víkend? Podľa mayského kalendára svet skončí zatmením slnka 21. júna
20 | 06 | 2020 I Marek Molnár

Koniec sveta bol falošne predpovedaný pri mnohých minulých príležitostiach, ale niektorí konšpirační teoretici sa domnievajú, že najnovšie predpovede by mohli byť správne, informuje portál Express.co.uk.


Predpovedatelia konca sveta, ktorí predtým tvrdili, že sa svet skončí 21. decembra 2012, tentoraz uviedli, že svet sa skutočne skončí 21. júna 2020. Táto predpoveď je založená na mayskom kalendári, o ktorom sa hovorí, že mal predpovedať koniec sveta v roku 2012 po 5 126 rokoch.

Nová interpretácia mayského kalendára však spochybnila pôvodnú predpoveď a naznačila, že tento víkend skončí svet. Podľa nových výpočtov sa svet skončí v ten istý deň, keď Slnko počas takzvaného prstencového zatmenia zmizne za Mesiacom. Zhodou okolností vznikli početné ďalšie teórie, že zatmenie je vlastne biblickým znamením proroctva.

V nadväznosti na nové predpovede sa desiatky ľudí stretli na sociálnych médiách, aby prediskutovali znepokojujúce správy.

Jeden používateľ Twitteru uviedol: „Dátum, ktorý mayský kalendár skutočne predpovedal na koniec sveta, sa v skutočnosti odohrá v nedeľu (21. júna)."

Screenshot / Twitter


„Mayovia verili, že to bude dôležitá udalosť pre celé ľudstvo,“ prehlásil ďalší užívateľ Twitteru. Posledná predpoveď súdneho dňa bola odhalená vedcom Paolom Tagaloguinom.

Vedec tvrdil, že medzi juliánskym kalendárom a gregoriánskym kalendárom existuje kritický rozdiel, ktorý predstavuje 11 dní v roku. V dôsledku tejto nezrovnalosti by mal dopadnúť koniec sveta z 21. decembra 2012 na 21. jún 2020.

Podľa časopisu Forbes však tieto predpovede medzičasom zmizli spolu s profilmi Tagaloguina na Twitteri a sieti LinkedIn.

Vo vyhlásení, ktoré bolo od tej doby odstránené, Tagaloguin povedal: „Technicky sme v roku 2012. Za 268 rokov, počas ktorých používame Gregoriánsky kalendár (1752-2020) ide o 2 948 dní. 2 948 dní / 365 dní = 8 rokov“.

Hoax: Nie, nemeckí vedci nedokázali existenciu života po smrti
V júni 2020 sa na slovenskom Facebooku objavil článok, v ktorom sa tvrdí, že nemeckí vedci dokázali, že život po smrti existuje. V skutočnosti ide o preklad článku z angličtiny, pričom originál bol prvýkrát zverejnený na satirickej stránke v... Čítať ďalej
17 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Príbeh sa samozrejme začal šíriť internetom a v posledných dňoch ho doprevádzali náboženské a biblické sprisahania. Napríklad kresťanský evanjelista a internetový kazateľ Paul Begley nazval zatmenie 21. júna znakom proroctva.

„Na nebesiach sú tri hlavné príznaky, ktoré sa udejú odteraz do konca roka. Prvý z nich sa uskutoční 21. júna. Budeme mať zatmenie Slnka, ktoré nás dostane do svätej zeme,“ vyhlásil kazateľ Begley. Neexistujú však absolútne žiadne vedecké dôkazy na podporu tvrdení, že svet čoskoro skončí.

Vedci takmer rok a pol skúmali „správanie“ mŕtvol. Nafilmovali ich, ako sa hýbali
Vedci austrálskeho centra pre tafonomický experimentálny výskum skúmali mŕtvoly. Počas jeden a pol roka trvajúceho snímania tiel zosnulých zaznamenali, čo sa stane s mŕtvolami po smrti, pričom sa zamerali najmä na vlastnosti procesu rozkladu.... Čítať ďalej
31 | 05 | 2020 | Imrich Kovačič


Nick Pope, bývalý britský minister obrany, na Twitteri uviedol: „Veci sa môžu teraz zdať apokalyptické, ale nepanikárte, svet sa neskončí 21. júna, ako tvrdia niektorí teoretici." „Tento nevedecký nezmysel je rovnako falošný ako všetky predchádzajúce konce sveta,“ ďalej ubezpečil Pope.

Screenshot / Twitter


Umelá inteligencia by mohla rozhodovať o živote alebo smrti pacientov s Covid-19?
Čínski vedci tvrdia, že vyvinuli umelú inteligenciu, ktorá môže lekárom pomôcť pri výbere a uprednostňovaní pacientov s ochorením Covid-19 na základe analýzy krvi, vďaka ktorej dokážu predpovedať mieru prežitia. Čítať ďalej
21 | 03 | 2020 | Timotej Dudka