Fond vzájomnej pomoci má na účte už 660 tis. EUR. Úrad vlády ich začne prerozdeľovať
20 | 06 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Úrad vlády (ÚV) SR má budúci týždeň schváliť konečnú podobu prerozdeľovania financií z Fondu vzájomnej pomoci. Zriadi špeciálny webový portál, ľudia následne budú môcť požiadať o príspevok z fondu.


Finálne projekty, ktoré sa budú uchádzať o pomoc, zverejní na webe a bude ich môcť podporiť aj verejnosť. Pre TASR to povedal vedúci ÚV Július Jakab. Vo fonde, ktorý založil premiér Igor Matovič (OĽaNO) začiatkom apríla, je aktuálne vyše 660.000 eur.

Portál úradu vlády bude v správe neziskovej organizácie Ľudia ľuďom. "Po spustení portálu sa budú môcť prihlásiť so žiadosťami ľudia, ktorí budú mať záujem o príspevok z fondu. Po spracovaní žiadostí sa zverejnia všetky projekty, ktoré splnia podmienky," povedal pre TASR Jakab. Aktuálne sa podľa neho dolaďujú mechanizmy na preverovanie týchto žiadostí. Následne má úrad vlády osloviť osoby, ktoré budú súčasťou dohľadu nad prerozdeľovaním príspevkov.

Krištúfková trávila dovolenku na Kočnerovej jachte, priznala sa aj k vzájomnej komunikácii
Splomocnenkyňa vlády pre rodinu Petra Krištúfková (Sme rodina) priznala komunikáciu s Marianom Kočnerom. Podľa najnovších informácii, ktoré priniesol denník SME, však zatajila, že v roku 2009 trávila letnú dovolenku na jeho jachte Čítať ďalej
20 | 06 | 2020 | Jaroslav Fabok


"Na začiatku budúceho týždňa sa majú stretnúť zástupcovia úradu vlády so zástupcami neziskovej organizácie Ľudia ľuďom a ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Majú schváliť konečné fungovanie a konečnú podobu prerozdeľovania pomoci," doplnil šéf úradu vlády.

Fond predstavil Matovič ako spoločné rozhodnutie koaličných strán s tým, že doň budú prispievať poslanci koalície. Má ísť o formu pomoci pre ľudí zasiahnutých koronakrízou. Podľa informácií na transparentnom účte do fondu zatiaľ posielajú peniaze poslanci za OĽaNO a Sme rodina.

Polícia začala ďalšie trestné stíhanie v prípade Kiskových videonahrávok
Exprezident Andrej Kiska trvá na tom, že za videonahrávkami, ktoré ho mali skompromitovať, stojí niekto zo Smeru. Vyšetrovateľ začal vo veci dve samostatné trestné stíhania. Čítať ďalej
19 | 06 | 2020 | Jaroslav Fabok