UEFA prijala smernicu o hlavičkovaní mladých futbalistov
19 | 06 | 2020 I TASR

Bývalým futbalistom hrozí 3,5-násobne vyššie riziko úmrtia na neurodegeneratívne ochorenie.


Európska futbalová únia (UEFA) schválila na rokovaní výkonného výboru aj dôležitú smernicu, resp. manuál pre mladých hráčov, týkajúci sa hernej činnosti hlavičkovania. Sú v ňom zachytené najdôležitejšie odporúčania pre národné federácie, trénerov i rodičov mladých futbalistov.

Nové smernice vznikli v súlade s lekárskou komisiou UEFA, ktorá ich pripravila pre celú Európu. Odporúčania sa týkajú napríklad veľkosti lôpt, tlaku, akým sú nafúkané, posilňovacím cvičeniam pre oblasť krku a chrbta či detekovaniu možných prípadov otrasu mozgu.

K opatreniam pristúpila UEFA na základe štúdií pod vedením Glasgowskej univerzity a univerzity v nemeckom Saarlande, podľa ktorých hrozí bývalým futbalistom 3,5-násobne vyššie riziko úmrtia na neurodegeneratívne ochorenie.

Už vo februári futbalové asociácie v Anglicku, Škótsku a Severnom Írsku zakázali s okamžitou platnosťou hlavičkovanie na tréningoch detí v najmladších kategóriách. Deti zo základných škôl nebudú na tréningoch hlavičkovať vôbec, v kategóriách od 12 do 16 rokov bude táto herná činnosť obmedzená.

Zmeny sa však netýkali zápasov. V USA zakázali hlavičkovanie u detí do 10 rokov, obmedzené pravidlá platia pre deti vo veku 11 až 13 rokov.

 Polícia obvinila policajtku, mala cudzincom pomáhať nelegálne prekročiť hranicu
Polícia vo štvrtok 18. júna vykonala zákrok na hraničnom priechode Vyšné Nemecké-Užhorod zákrok, pri ktorom zadržala príslušníčku polície. Čítať ďalej
19 | 06 | 2020 | SITA