Nový film o princeznej Diane by mal ukázať aká v skutočnosti bola a nie manipulovať históriou
19 | 06 | 2020 I Preklad: Marek Molnár

Už sa zdá, že blížiaci sa životopisný film „Spencer" bude maľovať princeznú Dianu vo veľmi priaznivom svetle. Prečo však nemôžeme mať realistickejšie zobrazenie, ktoré povie pravdu a nenaruší históriu? Píše vo svojom komentári Chris Sweeney.


Novo oznámený životopisný film o princeznej z Walesu sa bude nazývať „Spencer“. Režisér Pablo Larraín si za svoj titul vybrala Dianine rodné priezvisko, pretože, ako vysvetlil: „Je to film o jej nájdení, o jej pochopení, pričom zobrazuje, že najdôležitejšou vecou je byť v poriadku sám so sebou."

Rolu Diany bude hrať hollywoodska hviezda Kristen Stewartová, ktorú môžete poznať napríklad z úpírskeho tínedžerského filmu Twilight (Súmrak).

Ľudia sa však obávajú, že film drasticky prepíše históriu. Na úvod je prinajmenšom zaujímave odôvodnenie titulu. Diana, žena, ktorá chcela byť zúfalo sama? Avšak existuje rad vecí, ktoré o vydatej žene naznačovali niečo iné.

Zrejme to začalo v roku 1985 s jej strážcom Barrym Mannakeeom, ktorý bol rovnako ako princezná ženatý. Potom tu bol armádny kapitán James Hewitt. Nasledoval bývalý predajca automobilov James Gilbey, za ktorým nasledoval obchodník s umeleckými dielami Oliver Hoare. Ako ďalší tu bol miliardár Theodor Forstmann a dokonca aj syn Johna F. Kennedyho. V neposlednom rade sa tu nachádzal aj anglický ragbyový kapitán Will Carling, rocková hviezda Bryan Adams a srdcový chirurg Hasnat Khan, pričom všetci boli opisovaní za „lásku jej života“.

Kráľovná Alžbeta II nevedome zohrala kľúčovú úlohu v iránskom štátnom prevrate v roku 1953
Nedávno objavené dokumenty naznačujú, že britská kráľovná Alžbeta II sa nevedome zaplietla do štátneho prevratu v Iráne v roku 1953 po tom, čo sa americkí diplomati pomýlili v telegrame, informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 06 | 2020 | Marek Molnár

Milovala mužskú spoločnosť

Po rozvode bola s Dodim Fayedom a spolu tragicky zahynuli v roku 1997 pri neslávnej autonehode v Paríži.

Všeobecne sa vie, že princ Charles mal počas manželstva milenku Camilliu Parker Bowlesovú, ktorá je teraz jeho manželkou. Keď to odložíme bokom, je jasné, že Diana milovala mužskú spoločnosť. Na tom nie je nič zvlášť poburujúce.

Larraín však odhalil, že sa vo filme vydal inou cestou. "Rozhodli sme sa vybrať príbeh o jej identite a okolo toho, ako sa rozhodla, že nebude kráľovnou. Je to žena, ktorá si na ceste uvedomí, že chce byť takou ženou, aká bola, než sa stretla s Charlesom,“ komentoval režisér.

Diana mala 20 rokov, keď sa vydala za princa z Walesu. Vyrastala v Sandringhame, kráľovskom statku v Norfolku. Jej rodina bola vždy blízko tej kráľovskej. Jej vzdelanie zahŕňalo výber súkromných škôl a semester na švajčiarskej  škole. Je ťažké pochopiť, ako film vykreslí Dianu. Poznala iba život bohatstva a privilégií.

Diana bola v podstate rovnaká ako každý iný kráľovský príslušník - mimo dosahu reality a toho, ako svet funguje. Nikdy sa nemuseli snažiť splácať hypotéku alebo pracovať v robote, ktorú nenávideli, aby sa splnili.

Policajta obvinili z rasizmu potom, ako citoval výskum, že policajti strieľajú na Afroameričanov „menej, ako by mali“
Major Travis Yates sa odmieta ospravedlniť a odmieta obvinenia z rasizmu potom, čo počas rozhlasového vystúpenia citoval výskum, že policajti strieľajú na Afroameričanov „menej, ako by mali“, informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 06 | 2020 | Marek Molnár

Vzťah s deťmi

Larraín, ktorý chce nazrieť do Dianinej zložitej duše, povedal: „Kľúčom je to, ako v priebehu filmu zistí, že to, čo skutočne potrebuje, je to, kým chce byť. Diana bolo vynikajúca matka. Toto je príbeh ženy, ktorá chápe, že pre ňu v jej živote sú najdôležitejšie jej vlastné deti.“

Tieto slová opäť vyvolávajú kontroverziu, keďže jediní ľudia, ktorí dokážu náležite posúdiť jej rodičovské schopnosti, sú jej synovia. Princ William sa napriek tomu snaží skrývať osobné veci pred médiami. Jeho brat, princ Harry, miluje pozornosť verejnosti na svoje projekty, ale páči sa mu to menej, ak to znamená, že musí čeliť akejkoľvek kritike - jedným z dôvodov, prečo opustil Britániu a teraz žije v Beverly Hills.

Ak má film dokonca náznak zobrazenia Diany v negatívnom svetle, môžete očakávať, že to bude vcelku agresívne. Áno, bolo to hrozivé vidieť, keď dvaja mladí chlapci stratili matku tak, ako to zažili oni. Ale spolu s ich názormi by sa umožnilo odvrátiť mýtus o sv. Diane, ktorý zdá sa, že autori filmu prijali.

Piers Morgan označil princeznú za „manipulatívnu“ pre jej rokovania s médiami a povedal, ako mu Diana hovorila, aby odovzdával príbehy o nej ďalej.

Kráľovská rodina v šoku: Kráľovná Alžbeta II. kvôli koronavírusu podnikla neobvyklé riešenie!
Zvyky v kráľovskej rodine sa nezvyknú meniť, no v momentálnej pandemickej situácii ktorú vytvára koronavírus po celom svete sa musia prispôsobiť aj jej členovia. Kráľovná dokonca súhlasila s neobvyklým riešením. Čítať ďalej
24 | 03 | 2020 | Miroslav Tóth

Vypočítavá žena

Nič z toho neznehodnotí dobrú prácu, ktorú Diana vykonala, najmä jej úsilie o zvýšenie povedomia o pozemných mínach a zastavenie nákazy AIDS. Zdá sa však, že životopisná výpoveď ju ukáže ako nevinnú tuláčku, ktorá bola dotlačená kráľovskou rodinou do kúta, zatiaľ čo si zachovala svoju dôstojnosť a konala nezištne pre dobro ostatných.

A to jednoducho nie je ten prípad, pretože to bola výpočtová žena, ktorá príliš dobre vedela, ako svet funguje.

Na záver Larraín prehlásil: „Veríme, že toto je film, ktorý by mohol vzbudiť záujem celej planéte. Presne tak. Mala by to byť jej vznešená cesta životom, aby ukázala svetu skutočnú Dianu“.

Avšak prečo neotvoriť Pandorinu skrinku a pozrieť sa na Dianu, aká skutočne bola? Dobrá, zlá a ľahostajná?

Kráľovská rodina v šoku: Blízky pracovník Alžběty II. dostal koronavirus!
Koronavírus, ktorý v Británii zabil stovky ľudí, sa dostal už aj do Buckinghamského paláca! Nebezpečným vírusom ochorel zamestnanec krávlony Alžbety II. Podľa britských médií bol diagnostikovaný na koronavírus v čase, keď panovníčka bola ešte v... Čítať ďalej
22 | 03 | 2020 | Miroslav Tóth