Nemecko nariadilo lokálne karanténne opatrenia proti Covid-19
19 | 06 | 2020 I Mário Martinka

Španielska vláda napumpuje viac ako 4 miliardy eur do cestovného ruchu. Švédska štúdia spochybňuje imunitu stáda


Viac ako 8 000 ľudí sa dostalo do karantény v troch nových ohniskách Covid-19 v Nemecku. Orgány v Severnom Porýní-Vestfálsku, v okrese Neukölln v južnom Berlíne a v centre mesta Göttingen sa zaviedli lokálne karanténne opatrenia v snahe zastaviť šírenie vírusu, píše theguardian.com

V Severnom Porýnií-Vestfálsku sa približne 7 000 ľudí samoizolovalo a školy a materské školy sa takisto zatvorili po tom, čo bolo objavených 657 potvrdených prípadov koronavírusu v továrni na spracovanie mäsa v meste Rheda-Wiedenbrück. Tento incident je posledným zo série ohnísk vírusu v bitúnkoch a zariadeniach na balenie mäsa. Vírus ukázal podmienky, ktorým čelia mnohí pracovníci tohto odvetvia. Najmä zamestnanci z južnej a východnej Európy žijú v stiesnených podmienkach, čo je ideálne prostredie pre šírenie koronavírusu.

Starosta mesta Neukölln, Martin Hikel, uviedol, že úrady sa snažili zistiť pôvod nového zhluku s približne 70 infekciami a umiestnili do karantény viac ako 370 rodín, z ktorých mnohé boli Rómovia. "Stále nepoznáme plný rozsah vírusu," povedal. "Je to dôkaz, že pandémia je stále nažive." V Göttingene bolo do bytového domu vysledovaných 100 nových infekcií, čo prinútilo úradníkov umiestniť všetkých 700 obyvateľov na ďalšie dva týždne do karantény.

Facebook stiahne Trumpovu reklamnú kampaň, ktorá obsahovala symbol používaný nacistami
Červený trojuholník hore nohami používali nacisti na označenie politických väzňov, komunistov a ďalších ľudí v koncentračných táboroch. Čítať ďalej
19 | 06 | 2020 | Mário Martinka


Švédsko na rozdiel od väčšiny krajín si zvolilo voľnejší prístup k riešeniu koronavírusovej krízy. Krajina počas pandémie nechala otvorené školy, reštaurácie, bary a podniky. Avšak štúdia naznačila, že iba 6,1% populácie si vyvinulo protilátky, čo je výrazne pod úrovňou potrebnou na dosiahnutie aj čiastočnej imunity stáda. Úradníci zdravotníckych agentúr opakovane popierali, že presadzovať imunitu stáda bola stratégia krajiny a uviedli, že ich politika mala za cieľ vírus spomaliť na takú úroveň, aby sa so situáciou dokázala zdravotnícka služba vyrovnať.

"Rozšírenie ( vírusu ) je menšie, ako sme si mysleli, ale nie o veľa," uviedol hlavný epidemiológ krajiny Anders Tegnell, ktorý uznal, že už príliš veľa Švédov zomrelo a že boli by kroky, ktoré by krajina urobila inak, keby čelila rovnakej situácii. znova.

Španielska vláda predstavila plán vo výške 4,3 miliardy EUR, ktorý má pomôcť dôležitému sektoru cestovného ruchu v krajine. Tento sektor vytvára 12% HDP krajiny a od nedele sa chystá privítať návštevníkov z krajín EÚ a schengenského priestoru.

Predseda vlády Pedro Sánchez oznámil 28-bodový plán, ktorého cieľom je obnoviť dôveru v Španielsko. Chce z krajiny urobiť bezpečnú destináciu, zlepšiť jeho konkurencieschopnosť a posilniť imidž v zahraničí. "Španielsko sa opäť otvára cestovnému ruchu," uviedol. V rámci tohto plánu sa vynaložilo 200 000 EUR na 21 poradcov v oblasti zdravia a hygieny, aby pomohli zabrániť šíreniu vírusu. Sprístupnia sa aj nové úverové linky v hodnote 2,5 miliardy EUR, čím sa celková pomoc prisľúbená tomuto sektoru zvýši na 19,5 miliardy EUR.

Dánsko vo štvrtok vyhlásilo, že umožní občanom krajín EÚ a schengenského priestoru s nízkou mierou infekcie plus Spojenému kráľovstvu od 27. júna vstup. Vláda uviedla, že Švédsko a Portugalsko zatiaľ tieto kritériá nespĺňajú.

Brazília zaznamenala 1 269 úmrtí, čím sa oficiálny počet zvýšil na 46 510 osôb, čo je mimo USA najvyšší počet na svete. Peking potvrdil 21 nových prípadov, čím sa počet prípadov koronavírusu v čínskom hlavnom meste zvýšil na takmer 160.

Mesto sa vrátilo k poplachu druhej úrovne, čo je druhý najvyší stupeň v štvorstupňovom systéme reakcie na núdzové prípady vírusu. Toto opatrenie viedlo k obmedzeniu pohybu obyvateľov. „Epidémia v Pekingu sa dostala pod kontrolu,“ uviedol Wu Zunyou hlavný epidemiológ v čínskom Centre pre kontrolu a prevenciu chorôb. „To však neznamená, že sa počet prípadov zajtra alebo pozajtra zmení na nulu,“ dodal.

Existuje 10 potenciálnymi vakcín, ktoré v súčastnosti prechádzajú pokusmi na ľuďoch, Svetová zdravotnícka organizácia ( WHO ) dúfa, že tento rok bude možné vyrobiť stovky miliónov dávok a do konca roku 2021 až 2 miliardy, uviedla vo štvrtok hlavná vedkyňa organizácie, Soumya Swaminathanová.

Prioritu by mali mať pracovníci v prvej línii, ako napríklad lekári, tí, ktorí sú zraniteľní z dôvodu veku alebo inej choroby, a tí, ktorí pracujú alebo žijú v prostrediach s vysokou možnosťou nakazenia sa, ako sú väznice a opatrovateľské domy, uviedla Swaminathanová.

Podľa univerzity Johna Hopkinsa vírus infikoval celosvetovo takmer 8 400 000 a zabil takmer 450 000 ľudí.

Ruský kňaz, ktorý nazýva koronavírus „pseudopandemickým“, obsadil ženský kláštor
Otec Sergej Romanov, ktorého vodcovia cirkvi v apríli zbavili možnosti byť kňazom vyhlásil, že ho budú musieť odstrániť násilím, píše theguardian.com Čítať ďalej
19 | 06 | 2020 | Mário Martinka