"Národ má vždy rád zradu, ale nenávidí zradcov," povedal Fico (aktualizácia)
19 | 06 | 2020 I Peter Haluza, SITA, TASR

Strana Smer pripravuje personálnu obmenu a chce dať priestor mladým ľuďom.


"Národ má vždy rád zradu, ale nenávidí zradcov," povedal v piatok predseda Smeru-SD Robert Fico. Podľa neho to čo urobili odchádzajúci poslanci, ktorí sa pripájajú k Petrovi Pellegrinimu, bolo "absolútne neslušné voči strane Smer-SD".

Fico očakáva, že poslanci sa vzdajú svojich funkcií v parlamentných výboroch a Pellegrini sa vzdá postu podpredsedu Národnej rady SR. Strana Smer podľa neho pripravuje personálnu obmenu a chce dať priestor mladým ľuďom. Okrem toho strana opäť zostaví tieňový kabinet.

Aktualizované 19.6. o 12.05 hod.

"Bude to zásadná zmena vo vedení strany, som pripravený na zmenu môjho postavenia," dodal na brífingu Fico. Nevyjadril sa jednoznačne, či je ochotný odstúpiť z postu predsedu, povedal však, že "nemá záujem utekať v tejto situácii".

OĽaNO chce od žien vedieť dôvod interrupcie (aktualizácia)
OĽaNO bude zaujímať, či pri rozhodnutí o potrate ide napríklad o finančné alebo sociálne dôvody. Čítať ďalej
19 | 06 | 2020 | Peter Haluza, TASR


"Chcem ponúknuť nový model riadenia strany. Bol už ponúknutý, no nebol prijatý," vyhlásil. Ficove slová sú ďalšou reakciou na fakt, že 11 poslanci Smeru-SD na čele s podpredsedom strany Petrom Pellegrinim sa rozhodli odísť zo strany. Fico ich aktivitu označil za zradu a má dve vysvetlenia tohto aktu.

"Buď je to úmyselné rozbíjanie ľavice, alebo došlo k obrovským hodnotovým rozdielom. Niektorí páni z tejto skupiny mali napríklad problém s 13. dôchodkami," poznamenal na margo odchádzajúcej skupiny.


V stredu (17. 6.) oznámilo ďalších desať poslancov parlamentu, že sa pridáva k projektu expremiéra a podpredsedu Smeru-SD Petra Pellegriniho, ktorý nedávno oznámil, že v strane končí. K Pellegrinimu sa pripojili podpredsedovia strany Richard Raši a Peter Žiga, členka predsedníctva Denisa Saková a tiež poslanci Ľubica Laššáková, Ján Ferenčák, Matúš Šutaj Eštok, Peter Kmec, Erik Tomáš, Róbert Puci a Ján Blcháč. Pellegrini verí, že číslo nie je konečné a že do septembra sa im podarí stranu zaregistrovať.

Kluby koalície sa poradia o podpore prípadného návrhu odvolať z vedúcich funkcií poslancov Pellegriniho skupiny
Strany vládnej koalície chcú rokovať v poslaneckých kluboch, či by podporili prípadný návrh opozičného Smeru-sociálnej demokracie (Smer-SD) odvolať na júlovej schôdzi tých poslancov skupiny Petra Pellegriniho, ktorí zastávajú v Národnej rade vedúce... Čítať ďalej
18 | 06 | 2020 | SITA