Najvyšší kontrolný úrad preverí, ako bolo Slovensko pripravené na pandémiu
19 | 06 | 2020 I SITA

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ SR) preverí, ako bolo Slovensko pripravené na pandémiu koronavírusu. Kontrolovať bude okrem Správy štátnych hmotných rezerv aj Úrad verejného zdravotníctva.


Kontrolóri budú v rámci už otvorenej kontrolnej akcie zisťovať nielen kompetencie Správy štátnych hmotných rezerv, ale taktiež proces tvorby pohotovostných rezerv určených na okamžitú pomoc zo strany štátu. Informovala o tom riaditeľka odboru komunikácie a styku s verejnosťou NKÚ SR Jana Burdová.

"Vláde i parlamentu ponúkneme obraz o tom, ako bola naša krajina pripravená zvládnuť mimoriadnu situáciu a či sme mali v rámci štátnych hmotných rezerv vytvorené zásoby pre spustenie okamžitej pomoci pre záchranu životov, zdravia obyvateľov, ako aj pre technickú i materiálnu pomoc lekárom a záchranárom," uviedol predseda Najvyššieho kontrolného úradu SR Karol Mitrík. V rámci druhej akcie kontrolóri preveria, ako je nastavený systém riadenia v rámci štátnych i verejných organizácií na zvládanie situácií po vypuknutí epidémie či pandémie.

Rúška možno budeme nosiť doživotne, hovorí hlavná epidemiologička
Stále platí povinnosť nosenia rúška v interiéroch či v prostriedkoch verejnej dopravy. Čítať ďalej
19 | 06 | 2020 | Peter Haluza, SITA


Ako uviedla Burdová, tému ochrany obyvateľstva pred infekčnými chorobami úrad plánoval už v závere minulého roku a situácia z tohto roka len potvrdila jej opodstatnenosť. "Ukazuje sa, že otvorenosť Európy i sveta je významným rizikom spojeným s ohrozením zdravia jednotlivcov, ale aj širokej verejnosti," dodala.

NKÚ vedie tím európskych kontrolných inštitúcií, ktoré v rámci spoločnej kontroly preveria riziká vzniku a prenosu nebezpečných infekčných ochorení. Zároveň skontrolujú pripravenosť národných a medzinárodných spoločenstiev účinne reagovať na vznikajúce krízové situácie. V rámci rizík budú slovenskí kontrolóri auditovať aj oblasť prevencie a kontroly, ktorú garantuje Úrad verejného zdravotníctva SR.