Lídri EÚ schválili predĺženie sankcií voči Rusku o ďalších šesť mesiacov
19 | 06 | 2020 I TASR

Sankcie zamerané voči celým sektorom ruského hospodárstva mali vypršať 31. júla, ale predlžujú sa.


Lídri EÚ schválili na piatkovom videosummite ďalšie šesťmesačné predĺženie sankcií voči Rusku za zasahovanie do konfliktu na Ukrajine. Informovala o tom nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorú citovala agentúra AFP.

Sankcie zamerané voči celým sektorom ruského hospodárstva mali vypršať 31. júla. Lídri EÚ rozhodli o predĺžení ich platnosti po tom, ako dostali informácie o vývoji snáh o mierové riešenie konfliktu v Donbase od kancelárky Merkelovej a francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Obaja sa angažujú v rozhovoroch s Ruskom a Ukrajinou v takzvanom normandskom formáte.

"Pokrok (pri implementácii minských dohôd) nie je taký, aby nám umožnil odporučiť nepredĺženie sankcií voči Rusku," uviedla Merkelová. Oficiálne rozhodnutie o predĺžení sankcií prijme v najbližších týždňoch Rada EÚ tvorená ministrami členských krajín.

Pompeo označil Boltona v súvislosti s jeho knihou za zradcu
Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo sa vo štvrtok kriticky vyjadril ku knihe memoárov bývalého poradcu pre národnú bezpečnosť Johna Boltona a označil ho za "zradcu". Informovala o tom v piatok agentúra AFP. Čítať ďalej
19 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


EÚ zaviedla sankcie voči Rusku v júli 2014 v reakcii na anexiu Krymského polostrova a podporu separatistov na východe Ukrajiny zo strany Ruska. Odvtedy sa ich platnosť predlžuje každých šesť mesiacov. Sankcie sú namierené na ruský finančný, energetický a zbrojársky sektor. Moskve sťažujú prístup na trh EÚ a nemôže odtiaľ dovážať niektoré komodity.

EÚ podmienila zrušenie respektíve, zmiernenie sankcií pokrokom pri implementácii takzvaných minských dohôd. Na ich základe majú bojujúce strany v Donbase napríklad uzavrieť bezpodmienečné prímerie a stiahnuť ťažké zbrane z frontovej línie. Európska únia prijala v súvislosti s konfliktom na Ukrajine aj iný súbor sankcií namierený voči Krymu a tiež vízové reštrikcie voči ruským občanom.

Rusko po dvoch rokoch ruší zákaz používania aplikácie Telegram
Po dvoch rokoch sa môžu používatelia smartfónov vrátiť k aplikácii Telegram, keďže ruský regulátor médií Roskomnadzor voči nej odstránil všetky obmedzenia, informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 06 | 2020 | Marek Molnár