Krajčí okrem mena víťaza utajil všetko
19 | 06 | 2020 I Jaroslav Fabok

Výber nového riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP), ktorým sa stal Richard Strapko, je minimálne pochybný. Režimu utajenia podliehajú mená členov výberovej komisie, ich odporúčania pre ministra, ale aj zápisnice z vypočúvania kandidátov.


Nie je tak možné zistiť, podľa čoho sa minister Marek Krajčí (OĽaNO) rozhodoval a ani to, či zvolil najlepšieho kandidáta. O utajených podkladoch, týkajúcich sa výberu šéfa VšZP, informuje Denník N.


Ide pritom o post, ktorý má vplyv na tok obrovského množstva peňazí pochádzajúcich z vreciek klientov štátnej poisťovne. Zároveň to bola prvá veľká personálna zmena, za ktorú je zodpovedný nový minister zdravotníctva od svojho nástupu do funkcie. 


Utajenie znemožňuje spätnú kontrolu výberového konania a taktiež adekvátnosť voľby Strapka. Podľa Denníka N mala jedna z členov a členiek výberovej komisie, nominovaná ministerstvom financií, navrhnúť zopakovať výber riaditeľa VšZP. Ďalšia členka, koaličná poslankyňa, Strapka neodporučila. Ostatní traja členovia mlčia. 

Denník N sa napokon dostal k súťažným projektom, ktoré kandidáti na funkciu vypracovali. Z ich znenia vyplýva, že Strapkov projekt nebol najlepší. Napriek tomu, že nový šéf VšZP síce má skúsenosti s náborom poistencov, v oblasti nákupu zdravotnej starostlivosti je laikom. 

Rúška možno budeme nosiť doživotne, hovorí hlavná epidemiologička
Stále platí povinnosť nosenia rúška v interiéroch či v prostriedkoch verejnej dopravy. Čítať ďalej
19 | 06 | 2020 | Peter Haluza, SITA


Otázne teda zostáva, vďaka čomu Strapko napokon uspel a dokázal Krajčího o svojich kvalitách presvedčiť. K takýmto hodnoteniam totiž nie je dostatok zverejnených podkladov, pričom napríklad poslankyňa SaS Jana Cigániková tvrdí, že by Strapka za riaditeľa štátnej poisťovne nenavrhla. 

Pri pátraní po vysvetleniach tohto výberu redaktori Denníka N narazili na viaceré problémy. Po dvoch mesiacoch od výberového konania sa napokon k projektom dostali avšak s tým, že ministerstvo povolilo len nahliadnutie do troch víťazných projektov. Na druhej strane zakázalo robiť si z projektov výpisky, poznámky alebo si ich časti fotiť. 

Ministerstvo obhajuje ako zákaz zverejňovania projektov tak aj robenie si výpiskov tým, že by informácie z nich mohla použiť konkurencia. Bráni sa aj Krajčí, ktorý narýchlo odvolal bývalú riaditeľku VšZP Ľubicu Hlinkovú s odôvodnením, že poisťovňa prišla minulý rok o 150-tisíc klientov. Minister pritom trvá na tom, že priebeh výberového konania bol transparentnejší ako v minulosti. 

OĽaNO chce od žien vedieť dôvod interrupcie (aktualizácia)
OĽaNO bude zaujímať, či pri rozhodnutí o potrate ide napríklad o finančné alebo sociálne dôvody. Čítať ďalej
19 | 06 | 2020 | Peter Haluza, TASR


Podľa Denníka N bol najkonkrétnejším projekt z pera Beaty Havelkovej, dlhoročnej zamestnankyne VšZP. Havelková na rozdiel od Strapka dávala v projekte konkrétne prísľuby, ako zvyšovať počet poistencov VšZP. Odborne sa tiež vyjadrovala k problematike financovania zdravotníctva, s ktorou mal naopak Strapko problémy. 

Strapko sa mal v projekte vyjadrovať nekonkrétne a vágne. Nič, čo sa v projektoch nachádzalo, tak nemohlo priniesť konkurenčnú výhodu pre súkromné poisťovne pôsobiace na slovenskom trhu. V takom prípade neexistuje podklad na ich utajenie zo strany ministerstva.

O priemernosti víťazných projektov hovorí aj Gabriel Šípoš z Transparency International Slovensko. „Z projektov nového predstavenstva bol jasne najlepší ten od pani Havelkovej, obsahom aj formou. Videl som tam návrhy, do čoho investovať, ale aj kde na to zobrať, respektíve šetriť, a všade jasné indikátory na meranie dosahovania cieľov,“ myslí si Šípoš. 

Šípoš nepovažuje za transparentné ani to, že kandidáti mali na prípravu projektu pre VšZP k dispozícii len týždeň. V podobnom duchu kritizuje aj absenciu mien členov komisie, ich nezverejnené hodnotenia a rovnako neznáme poradie uchádzačov či zdôvodnenie samotného výberu zo strany ministra Krajčího. 

"Národ má vždy rád zradu, ale nenávidí zradcov," povedal Fico (aktualizácia)
Strana Smer pripravuje personálnu obmenu a chce dať priestor mladým ľuďom. Čítať ďalej
19 | 06 | 2020 | Peter Haluza, SITA, TASR