Trump videl Venezuelu ako „súčasť USA“, ale aj tak si myslel, že napadnúť ju by bolo „cool“
18 | 06 | 2020 I Marek Molnár

Americký prezident Donald Trump si myslel, že by bolo „v poriadku“ napadnúť Venezuelu, ale presvedčili ho, aby neviedol „propagandu v sovietskom štýle“, tvrdí bývalý poradca prezidenta USA pre národnú bezpečnosť John Bolton, informuje portál RT.


Trump uviedol, že invázia do Venezuely by bola „cool“, pričom označil juhoamerickú krajinu za „skutočnú súčasť Spojených štátov“, uvádza portál Washington Post, ako súčasť jednej z troch publikácií, ktoré dostali prístup k určitému obsahu z Boltonovej monografie.



The New York Times a Wall Street Journal tiež dostali informácie z uniknutej monografie, čo im získalo v stredu veľa publicity. Publikácia tejto monografie bola naplánovaná na 23. júna, ale bola zastavená súdnou cestou zo strany Trumpovej administratívy, ktorá tvrdí, že stále obsahuje utajované skutočnosti.

Bolton, ktorého Trump prijal v apríli 2018, bol tvrdým obhajcom zmeny režimu v Iráne, ale tiež jednou z hnacích síl americkej snahy zbaviť venezuelského prezidenta Nicolasa Madura. V januári 2019 Trump uznal opozičného politika Juana Guaida za „provizórneho prezidenta Venezuely“ na Boltonov príkaz - avšak podľa vyjadrenia v publikácii mal pochybnosti, pričom Guaido vyzeral „slabý“ a detinský vedľa „tvrdého“ Madura.



Trump bol „do značnej miery presvedčený“ proti zvrhnutiu Madura po telefonickom rozhovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v máji 2019, tvrdí Bolton.

Či Trump niečo z toho povedal je otázne. Napríklad jeho obchodný zástupca poprel tvrdenia, ktoré Bolton uviedol o prezidentových rokovaniach s Čínou. Na druhej strane bolo vo Venezuele minulý mesiac zajatých niekoľko amerických žoldnierov pri pokusoch o infiltráciu z Kolumbie.

Guaido urobil niekoľko pokusov o prevzatie moci, vrátane vojenského prevratu v apríli 2019, avšak ani raz mu to nevyšlo.

Bolton bol prepustený v septembri 2019, keď sa pohádal s Trumpom za to, že prezident odmietol bombardovať Irán kvôli zostreleniu amerického drona v Perzskom zálive.

Kto potrebuje „ruských hackerov“? Najnovšia správa odhaľuje nekompetentnosť CIA
Interná správa CIA o fiasku Vault 7 zobrazuje prekrásny obraz hlavnej americkej špionážnej agentúry. Spoločnosť WikiLeaks vydala hackerské nástroje CIA, ktoré pravdepodobne unikli internému pracovníkovi, informuje portál RT. Čítať ďalej
18 | 06 | 2020 | Marek Molnár