Súd oslobodil Petra P. spod obžaloby za vraždu mestského poslanca M. Rakovského
18 | 06 | 2020 I TASR

Peter P. je nevinný v kauze úkladnej vraždy mestského poslanca a advokáta Mareka Rakovského, ku ktorej došlo v roku 2013 v Žiari nad Hronom.


Rozhodol o tom senát Špecializovaného trestného súdu pod vedením Ivana Matela, ktorý ho vo štvrtok oslobodil spod obžaloby. Rozsudok nie je právoplatný.

„Nebolo dokázané, že skutok spáchal obžalovaný,“ uviedol v odôvodnení rozsudku predseda senátu Matel. Sudca poukazoval na množstvo neurčitostí v obžalobe, ktorú podal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. „Presne nezistený čas, doposiaľ nestotožnené motorové vozidlo, doposiaľ nezistené osoby, doposiaľ nezistený nástražný výbušný systém, doposiaľ nezistený spôsob pripevnenia,“ citoval Matel nepresnosti.

Predseda senátu tiež pripomenul, že sa polícii a prokuratúre nepodarilo zistiť ani len hypotézu skutočného motívu vraždy. „Aj prokurátor si je vedomý neucelenosti skutkových zistení,“ myslí si Matel. "Rozsudok nemôže stáť v rozhodujúcej miere na výpovedi anonymných svedkov," doplnil predseda senátu v odôvodnení rozsudku a odkazoval pritom na judikatúru Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP).

Pellegriniho skupina ponúkne parlamentné funkcie v septembri
Poslanci odchádzajúci k Pellegrinimu možno prídu o posty vo výboroch, Pellegrini možno aj o miesto podpredsedu parlamentu. Čítať ďalej
18 | 06 | 2020 | SITA


Za rozhodujúcu mieru považuje Matel aj tento prípad, vzhľadom na to, že bola výpoveď utajeného svedka jediným dôkazom spolu s údajnou pachovou stopou, ktorý by mohol usvedčiť obžalovaného. Z vraždy, ktorá sa odohrala v júli 2013, keď poslanec zahynul pri výbuchu svojho auta, obžalovali Petra P.

Ten vinu odmietol a zavraždeného podľa vlastných výpovedí vôbec nepoznal. Pri atentáte použili nástražný výbušný systém, ktorý umiestnili na spodnej časti jeho vozidla. Počas jazdy vozidlo vybuchlo a poslanec utrpel devastačné zranenia, ktorým na mieste podľahol.