OĽaNO zrejme tiež predloží legislatívu súvisiacu s ochranou života
18 | 06 | 2020 I Peter Haluza, TASR

OĽaNo si chce návrhy ĽSNS, ktoré majú obmedziť vykonávanie umelých potratov na Slovensku, najprv naštudovať a rokovať o nich v poslaneckom klube, kde sa dohodnú, ako budú postupovať.


Koaliční poslanci Národnej rady (NR) SR za OĽaNO zrejme tiež predložia na júlovú schôdzu parlamentu návrh legislatívy súvisiaci s ochranou života. Podľa predsedu poslaneckého klubu Michala Šipoša o tom intenzívne rokujú.

Malo by ísť o návrh, ktorý v minulom volebnom období už OĽaNO predkladalo. Súvisí s pomocou pre ženy, ktoré sa ocitnú napríklad v ťažšej finančnej situácii v súvislosti s tehotenstvom. Tento návrh už predložili do parlamentu poslanci okolo nezaradeného poslanca Tomáša Tarabu.

"Predpokladám, že my asi podáme tiež nejaký návrh. Veľmi intenzívne o tom rokujeme," povedal Šipoš pre TASR. Hovorí o návrhu, ktorý už OĽaNO predkladalo. Ten je podľa Šipoša skôr motivačný a predstavuje pomoc pre tehotné ženy, ktoré sa ocitnú v ťažkej situácii a rozhodujú sa, čo majú robiť.

Biskupi chcú ľuďom diktovať, ako majú žiť, sťažuje sa Sulík
"Podstatný rozdiel medzi nimi, mnou alebo nami v SaS je ten, že nám by v živote nenapadlo im zakazovať ísť v nedeľu do kostola alebo ich nútiť ísť do kostola v iný deň," uviedol Sulík smerom k biskupskej konferencii. Čítať ďalej
18 | 06 | 2020 | TASR


Pôvodný návrh OĽaNO obsahoval napríklad priznanie nároku na vyplácanie nemocenského žene pri využití utajenia osoby v súvislosti s pôrodom už od 21. týždňa tehotenstva. Zefektívniť chceli aj proces osvojenia dieťaťa či pestúnstva. Upraviť navrhovali aj text poučenia, ktorý je určený žene pred potratom. Ten by si mala žena podľa nich prečítať aj podpísať pred podstúpením interrupcie.

V parlamente už sú aj dva návrhy od poslancov za ĽSNS, ktoré majú obmedziť vykonávanie umelých potratov na Slovensku. V prísnejšom návrhu chcú zrušiť možnosť vykonávať interrupcie na požiadanie a obmedziť ju len na tri špecifické prípady. V druhom, podľa poslancov miernejšom návrhu, chcú, aby sa potraty mohli vykonávať len do ôsmich týždňov tehotenstva.

Šipoš pre TASR povedal, že návrhy ĽSNS si chcú najprv naštudovať a rokovať o nich v poslaneckom klube, kde sa dohodnú, ako budú postupovať.

Nebol dôvod na likvidáciu Volzovej, ona je vinná za kauzu Gamatex, tvrdí Rusková
Na likvidáciu Sylvie Klaus-Volzovej nebol dôvod. Uviedla to bývalá manželka obžalovaného Pavla R. (exriaditeľ televízie Markíza, pozn. TASR) Viera Rusková, ktorá ako prvá vypovedala vo štvrtok na Okresnom súde Bratislava II v kauze prípravy vraždy... Čítať ďalej
18 | 06 | 2020 | TASR

Zákazy nevyriešia podstatu problému interrupcií

K téme interrupcií sa dnes vyjadrila aj prezidentka. Zuzana Čaputová si nemyslí, že reštrikcia v otázke vykonávania potratov rieši podstatu problému. Úprave legislatívy by mala podľa nej predchádzať poctivá odborná a spoločenská debata.

Hlava štátu by podporila, ak by parlament prijal úpravu napríklad v poskytnutí pomoci ženám, aby mohli dieťa donosiť. Dodáva, že Slovensko aktuálne rieši úplné iné problémy, medzi nimi dôsledky pandémie. "Mrzí ma, ak sa tieto citlivé témy otvárajú z pozície ako keby moci, skôr ako tomu predchádza poctivá odborná, spoločenská debata," povedala vo štvrtok prezidentka novinárom. Reagovala na to, že do parlamentu prišli zatiaľ tri návrhy legislatívy týkajúce sa potratov.

Koronakríza okresala počty zamestnancov, dohodárov i SZČO
Počet zamestnancov, zamestnávateľov, dohodárov i samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO) v tomto roku v porovnaní so záverom minulého roka klesol, pokles nastal na prelome marca a apríla. Čítať ďalej
18 | 06 | 2020 | SITA


"Ak sa nájde zhoda v parlamente na tom, aby bola poskytnutá pomoc ženám, aby dieťa mohli donosiť a aby nepodstúpili tento zákrok zo sociálnych dôvodov, to je niečo, čo by som, samozrejme, iba podporila. Ale nemyslím si, že reštrikcia rieši podstatu problému," skonštatovala prezidentka s tým, že interrupcie považuje za zlú vec, ale nemyslí si, že je správne riešiť túto otázku zákonnými zákazmi.

"Vieme, ako to dopadlo v zahraničí. Znamená to pokútne a iné riešenia. Keď to žena chce urobiť, cestu si nájde. Toto nepovažujem za správne," dodala. Prezidentka poznamenala, že Slovensko má momentálne úplne iné problémy. "Čelili sme ešte donedávna prvej vlne pandémie, teraz čelíme a budeme čeliť sociálnym a ekonomickým následkom," skonštatovala.

Pellegriniho skupina ponúkne parlamentné funkcie v septembri
Poslanci odchádzajúci k Pellegrinimu možno prídu o posty vo výboroch, Pellegrini možno aj o miesto podpredsedu parlamentu. Čítať ďalej
18 | 06 | 2020 | SITA