Niektoré firmy a SZČO môžu žiadať Sociálnu poisťovňu o odklad splatnosti odvodov aj za jún
18 | 06 | 2020 I SITA

Niektorí zamestnávatelia a samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) budú môcť zaplatiť poistné na sociálne poistenie za jún tohto roka až do 31. decembra tohto roka.


Umožňuje im to nariadenie o splatnosti poistného na sociálne poistenie v čase mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu vyhláseného v súvislosti s ochorením COVID-19, ktoré v stredu schválila vláda.

"Odklad splatnosti poistného na sociálne poistenie za jún platí iba pre zamestnávateľov v časti poistného za zamestnávateľa a pre povinne poistené SZČO, ak ich čistý obrat alebo príjem z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti v uvedenom mesiaci poklesol o 40 % a viac," upozornil v tlačovej správe hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Lehota splatnosti poistného na sociálne poistenie za jún sa za zamestnancov nemení.

Biskupi chcú ľuďom diktovať, ako majú žiť, sťažuje sa Sulík
"Podstatný rozdiel medzi nimi, mnou alebo nami v SaS je ten, že nám by v živote nenapadlo im zakazovať ísť v nedeľu do kostola alebo ich nútiť ísť do kostola v iný deň," uviedol Sulík smerom k biskupskej konferencii. Čítať ďalej
18 | 06 | 2020 | TASR


Sociálna poisťovňa zamestnávateľov a povinne poistené SZČO upozorňuje, aby na určenie predĺženej lehoty splatnosti poistného na sociálne poistenie za jún 2020 Sociálnej poisťovni predložili čestné vyhlásenie.

"Formulár čestného vyhlásenia Sociálna poisťovňa v týchto dňoch pripravuje a o jeho zverejnení na webovej stránke bude včas informovať," uviedol Višváder. Pokles obratu resp. príjmu z podnikania oznámi odvádzateľ Sociálnej poisťovni práve prostredníctvom elektronického formuláru.

"Zaslanie jeho elektronickej verzie zabezpečí rýchlu spätnú väzbu o zapracovaní predĺženej splatnosti poistného. Ak nemá prístup k internetu, bude môcť Sociálnej poisťovni doručiť jeho listinnú podobu," upozorňuje poisťovňa.