Kočner sa pokúšal získať vplyv na viacero elitných policajtov
18 | 06 | 2020 I Jaroslav Fabok

Správy z Novej Threemy prezrádzajú, že Marian Kočner sa mal pokúšať získať vplyv na viacerých policajtov z NAKA. Najskôr sa hovorilo o dnes už bývalých policajtoch Štefanovi Jombíkovi a Jaroslavovi Barochovskom, nové zistenia však ukazujú, že vyšetrovateľov na Kočnerovom zozname mohlo byť viac. 


V dešifrovanej komunikácie, ktorú Kočner viedol cez šifrovaciu aplikáciu Threema, okrem iných opätovne figuruje aj vyšetrovateľka NAKA Bibiána Mašánová. Policajtka pritom vyšetruje viacero závažných ekonomických prípadov vrátane niekoľkých Kočnerových, píšu Aktuality. 

Spolu s ňou sa v správach objavili aj mená Jozefa Lilka či Romana Stahla. Zatiaľ čo podľa Aktualít Lilko na NAKA po reorganizácii skončil a momentálne sa zaoberá envirokriminalitou, Stahl bol dočasne stiahnutý z tímu Novinár, ktorý rieši kauzy otvorené zavraždeným novinárom Jánom Kuciakom. 

Z dostupných informácií vyplýva, že Kočner si mal o Mašánovej, ktorá má dôveru policajného vedenia, písať s Norbertom Bödörom. Kočner sa mal zrejme cez Bödöra, v prípade falšovania televíznych zmeniek za 69 miliónov eur, snažiť dostať k policajtke NAKA.

Nebol dôvod na likvidáciu Volzovej, ona je vinná za kauzu Gamatex, tvrdí Rusková
Na likvidáciu Sylvie Klaus-Volzovej nebol dôvod. Uviedla to bývalá manželka obžalovaného Pavla R. (exriaditeľ televízie Markíza, pozn. TASR) Viera Rusková, ktorá ako prvá vypovedala vo štvrtok na Okresnom súde Bratislava II v kauze prípravy vraždy... Čítať ďalej
18 | 06 | 2020 | TASR


Z tohto dôvodu mal vymyslieť plán, prostredníctvom ktorého chcel kompromitovať vyšetrovateľa Jaroslava Lásku, ktorý mal prípad na starosti. Kočner sa mal pokúsiť odstaviť Lásku pomocou falošného kompromitujúceho materiálu z ktorého vyplývalo, že policajt mal smerom k nemu púšťať informácie z vyšetrovania. 

Podľa Aktualít mal kompromitujúce materiály vypracovať exsiskár Peter Tóth. Kočner ich mal následne posunúť Bödörovi a ten ďalej vtedajšiemu šéfovi finančnej jednotky Bernardovi Slobodníkovi, ktorý mal spis odobrať Láskovi a priradiť ho Mašánovej. Nič z toho sa však napokon neuskutočnilo. 

Elitná policajtka Mašánová  bola spomínaná aj v ďalších prípadoch súvisiacich s Kočnerovou komunikáciou cez Threemu. Napríklad v súvislosti s Janou Šlachtovou, ktorá bola spolu s mužom z mafiánskych zoznamov obvinená v kauze Donovaly.

Biskupi chcú ľuďom diktovať, ako majú žiť, sťažuje sa Sulík
"Podstatný rozdiel medzi nimi, mnou alebo nami v SaS je ten, že nám by v živote nenapadlo im zakazovať ísť v nedeľu do kostola alebo ich nútiť ísť do kostola v iný deň," uviedol Sulík smerom k biskupskej konferencii. Čítať ďalej
18 | 06 | 2020 | TASR


Mašánová tvrdí, že sa s Kočnerom nestretla a nepokúšal sa ju ani nijako ovplyvňovať. To, že sa jej meno ocitlo v Kočnerovej Threeme musela vyšetrovateľka vysvetľovať aj svojim nadriadeným. Policajtka nadriadených presvedčila a ich dôveru má, vysvetľujú Aktuality. 

Medzi ďalších policajtov z Threemy patrí Jozef Lilko, s ktorým si Kočner vymenil viac ako 30 správ. Obaja aktéri sa mali začiatkom roka 2018 dokonca spolu aj stretnúť. Vyšetrovateľ napokon z NAKA odišiel a policajné prezídium sa k personálnym zmenám týkajúcich sa jeho osoby odmietlo vyjadriť.

Kočnerova komunikácia sa týkala aj Romana Stahla, ktorý v minulosti riešil napríklad kauzu Technopol. O Stahlovi mal vypovedať aj prvý odsúdený v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka Zoltán Andruskó. Ten mal tvrdiť, že  peniaze, ktoré Kočner rozdával na úplatkoch, smerovali aj k policajtovi riešiacemu Kočnerove prípady. 

Zamestnávanie mladých by mohlo zatraktívniť odpustenie odvodov
Pri súčasnej výške priemernej mzde by firma pri prijatí absolventa v prípade odpustenia odvodov mohla ušetriť až 384 eur. Čítať ďalej
18 | 06 | 2020 | Peter Haluza