Kluby koalície sa poradia o podpore prípadného návrhu odvolať z vedúcich funkcií poslancov Pellegriniho skupiny
18 | 06 | 2020 I SITA

Strany vládnej koalície chcú rokovať v poslaneckých kluboch, či by podporili prípadný návrh opozičného Smeru-sociálnej demokracie (Smer-SD) odvolať na júlovej schôdzi tých poslancov skupiny Petra Pellegriniho, ktorí zastávajú v Národnej rade vedúce funkcie.


Šéf klubu Sme rodina Peter Pčolinský by taký návrh podporil. Predsedníčka klubu Sloboda a Solidarita (SaS) Anna Zemanová by bola za odvolanie Pellegriniho z postu podpredsedu parlamentu. Podľa podpredsedu klubu Smeru-SD Dušana Jarjabka je „všetko otvorené“.

Parlament sa najbližšie stretne na schôdzi v júli. Poslanci Pellegriniho skupiny sú pripravení ponúknuť svoje parlamentné funkcie až na septembrovej schôdzi. Okrem Pellegriniho, ktorý je podpredsedom národnej rady, post šéfa výboru výboru na preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu zastáva Peter Žiga. Predsedom parlamentného výboru pre nezlúčiteľnosť funkcií je Richard Raši.

Podľa poslanca Jarjabka bude na týchto poslancoch záležať, či eticky odovzdajú funkcie a bola by nová voľba. „Je to tak, že parlament nemusí nikoho zvoliť a môžu znovu kandidovať. Všetko je otvorené,“ mienil Jarjabek.

Štát by mal preplácať zamestnávateľom príspevok na rekreáciu
Zamestnanci by mali využívať príspevok na rekreáciu jednoduchšie a výhodnejšie. Štát by mal preplácať zamestnávateľom celú výšku tohto príspevku v súčasnej výške 500 eur. Čítať ďalej
18 | 06 | 2020 | SITA


Smer-SD v stredu 17. júna vyzval odchádzajúcich poslancov, aby vrátili funkcie, ktoré za stranu získali v parlamente. Tí zatiaľ zo strany a ani z poslaneckého klubu nevystúpili. Na internetovej straníckej stránke Smer-SD už všetkých poslancov Pellegriniho skupiny vymazal.

Líder najsilnejšieho koaličného klubu Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Michal Šipoš tvrdí, že sa na klube poradia, ako postupovať v prípade odchádzajúcich poslancov zo Smeru-SD. Poslanec Pčolinský (Sme rodina) sa vyjadril, že parlamentné funkcie patria Smeru-SD. „Ak by Smer dal návrh na odvolanie poslancov z funkcií, nemám problém ho podporiť. Tieto pozície nepatria nejakým nezaradeným poslancom,“ uviedol Pčolinský.

Poslankyňa Zemanová (SaS) povedala, že najskôr musia Pellegriniho poslanci vystúpiť z klubu Smeru-SD alebo ich klub musí vylúčiť. Podľa nej treba zachovať rozdelenie parlamentných funkcií tak, ako boli pomery síl stanovené vo voľbách do národnej rady. „Čo sa týka funkcie podpredsedu parlamentu, tak nezaradený poslanec nie je opozičný poslanec. Ak príde návrh opozície na odvolanie súčasného podpredsedu Pellegriniho, podporím to,“ doplnila.

Ako sa vyhnúť stočeným kilometrom
Jedným z rizík pri kúpe jazdeného automobilu sú stočené kilometre. Až polovica vozidiel na Slovensku je z druhej ruky. „Stočené“ je každé 4. auto a minimálne každý 8. človek prišiel o peniaze. Existuje možnosť, ako sa tomu vyhnúť.... Čítať ďalej
18 | 06 | 2020 | Natália Sollárová


Predsedníčka klubu strany Za ľudí Jana Žitňanská sa odvolala na vyjadrenie odchádzajúcich členov Smeru-SD, že ponúknu svoje parlamentné funkcie. „Rešpektujeme, že tieto pozície po voľbách získal Smer. Neviem, či Smer bude chcieť celú vec urýchliť a zbaviť ich postov. Dohodneme sa v klube,“ dodala.

Politické strany si rozdelili parlamentné funkcie na základe výsledkov februárových parlamentných volieb. Vládne strany obsadili kreslá predsedov v dvanástich výboroch a opozícii pripadlo sedem kresiel. Z toho Smer-SD má piatich šéfov výborov.

Spolu s Pellegrinim je na odchode zo Smeru-SD jedenásť poslancov. Spoločne chcú založiť novú politickú stranu. Pellegrini očakáva, že do jeho nového politického zoskupenia pribudnú neskôr ďalší poslanci zo Smeru-SD. Klub Smeru-SD má v parlamente bez pellegriniovcov 26 poslancov.