Irán oznámil úspešnú skúšku novej rakety
18 | 06 | 2020 I TASR

Raketová skúška prichádza v čase, keď Spojené štáty presadzujú predĺženie zbrojného embarga OSN voči Iránu.


Irán vo štvrtok oznámil, že jeho námorné sily úspešne otestovali novú domácu strelu s plochou dráhou letu. Odpálili ju počas vojenských cvičení v severnej časti Indického oceánu neďaleko vstupu do Perzského zálivu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Raketová skúška prichádza v čase, keď Spojené štáty presadzujú predĺženie zbrojného embarga OSN voči Iránu, ktorého platnosť by na základe tzv. jadrovej dohody svetových veľmocí s Teheránom z roku 2015 mala vypršať v októbri. Washington od tejto dohody odstúpil.

Kráľovná Alžbeta II nevedome zohrala kľúčovú úlohu v iránskom štátnom prevrate v roku 1953
Nedávno objavené dokumenty naznačujú, že britská kráľovná Alžbeta II sa nevedome zaplietla do štátneho prevratu v Iráne v roku 1953 po tom, čo sa americkí diplomati pomýlili v telegrame, informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 06 | 2020 | Marek Molnár


"Počas týchto cvičení boli z pobrežia a z palúb lodí úspešné odpálené strely krátkeho a dlhého doletu typu zem-more a more-more, ktoré zasiahli svoje ciele s veľkou presnosťou," napísala polooficiálna tlačová agentúra Tasním. Strely s plochou dráhou letu novej generácie majú podľa správy dolet 280 kilometrov. V apríli Irán oznámil, že zvýšil dolet svojich rakiet určených proti námorným cieľom na 700 kilometrov.

Západní vojenskí analytici uvádzajú, že Irán často zveličuje svoj zbrojný potenciál. Znepokojenie nad jeho programom balistických rakiet dlhého doletu však prispelo k tomu, že USA odstúpili od dohody z roku 2015, ktorej zámerom je obmedziť nukleárny program islamskej republiky výmenou za zmiernenie hospodárskych sankcií.

Iránske námorníctvo umiera pomalou smrťou
"Keďže iránska rétorika je rýchlejšia ( a silnejšia ) ako jeho vojenské kapacity, nehody ako streľba do vlastných radov, do lode Konorak, sa stávajú stále častejšími. Jedinou otázkou pre Teherán bude, či využitie námorníctva na nárokovanie si... Čítať ďalej
31 | 05 | 2020 | Mário Martinka