Na súde sa znova čítala komunikácia z Threemy, Kvasnica našiel šifru o svrabe
17 | 06 | 2020 I TASR

Pred senátom Špecializovaného trestného súdu sa v stredu popoludní opätovne čítala komunikácia Mariana K. medzi ním a spoluobžalovanou Alenou Zs.


Čítali sa správy z aplikácie Threema z februára 2018, keď zomreli novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica Martina Kušnírová. Správy o svrabe považuje splnomocnenec poškodených Roman Kvasnica za ďalšiu šifru o vražde novinára. Obhajoba to odmieta a odkazuje na politickú stranu Cieľ.

Marian K. a Alena Zs. si počas februára pravidelne písali o svrabe, ktorý ich trápi. Podľa Mariana K. tým narážali na problémy so zbieraním podpisov na jeho vtedy chystanú politickú stranu Cieľ. Marian K. mal problém s registráciou strany, rezort vnútra registráciu odmietol s tým, že viacero podpisov bolo sfalšovaných. Alena Zs. chcela zase senátu svrab dokázať aj osobne. Žiadala, aby mohla predstúpiť a ukázať senátu svoju tvár pod rúškom.

Kvasnica však poukázal aj na ďalšiu komunikáciu, kde sa obaja obžalovaní bavili zároveň o svrabe aj problémoch s politickou stranou. „Škrabem sa nad plánom B,“ napísal Marian K. Po tom, čo sa ho obžalovaná Alena Zs. spýtala, či myslí plán B na stranu, odpovedal, že plán B na stranu má už dávno. „Tak na čo,“ pýtala sa obžalovaná. „Na svrab,“ odpísal Marian K.

Krištúfkovú za splnomocnenkyňu vlády pre podporu rodiny a sociálnu pomoc nakoniec vymenovali
Vláda po prerušení rokovania poslankyňu a matku jedného z detí Borisa Kollára schválila na nový post. Čítať ďalej
17 | 06 | 2020 | Peter Haluza, SITA


„Aj z vyjadrení, ktoré sme mali možnosť počuť, obaja komunikujúci priznali, že význam komunikácie bol iný. Tvrdíme, že pokiaľ sa v tej komunikácii bavili o svrabe, podľa nášho názoru skryte komunikovali o riešení vraždy Jána Kuciaka,“ ozrejmil Kvasnica.

Pred pokračovaním pojednávania sa k doteraz vykonanému dokazovaniu vyjadril aj splnomocnenec poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic. „Musím povedať, že z hľadiska dôkazov, preukazujúcich vinu obžalovaných, boli vykonané všetky najdôležitejšie dôkazy,“ myslí si.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vladimír Turan doterajšie dokazovanie odmietol komentovať s tým, že sa k nemu vyjadrí v záverečnej reči. Reagoval však na vyjadrenie Tatra banky, že v deň, keď Marian K. navštívil pobočku banky, nevykonával žiadne hotovostné operácie.

Polícia potvrdila zadržanie podnikateľa Jozefa M. v českej nemocnici
Verejné zasadnutie vo veci podnikateľa Jozefa M. v kauze podvodu na nebankové subjekty BMG Invest a Horizont Slovakia sa má konať 1. júla. Obvinený, o ktorého odvolaní sa má rozhodovať, bol ale v Čechách. Čítať ďalej
17 | 06 | 2020 | TASR


Podľa obžalobnej verzie sa na vyplácanie vraždy Kuciaka použili bezpečnostné schránky, ktoré mal Marian K. v banke prenajaté. "Nepoznám bankové predpisy do detailov, ale myslím si, že v tej bezpečnostnej schránke môžete mať čokoľvek a banku to nemá čo zaujímať," skonštatoval Turan.

Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní neprávoplatne odsúdený Miroslav M., Tomáš Sz., Alena Zs. a Marian K. Ten si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.