Krištúfkovú za splnomocnenkyňu vlády pre podporu rodiny a sociálnu pomoc nakoniec vymenovali
17 | 06 | 2020 I Peter Haluza, SITA

Vláda po prerušení rokovania poslankyňu a matku jedného z detí Borisa Kollára schválila na nový post.


Poslankyňa NR SR za hnutie Sme rodina Petra Krištúfková sa stala splnomocnenkyňou vlády pre podporu rodiny a sociálnu pomoc. Návrh na jej vymenovanie na túto pozíciu na rokovanie vlády predložil minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme rodina).

Vláda síce najprv o tomto bode prerušila rokovanie, nakoniec však návrh schválila. Ide o nový post, vláda doteraz splnomocnenca pre túto oblasť nemala. Krištúfková bude funkciu vykonávať bez nároku na odmenu.

Ako napísal denník SME, Poslankyňa NR SR Petra Krištúfková (Sme rodina), je matkou jedného z detí Borisa Kollára a v minulosti mala vzťahy aj s mužmi z bratislavského podsvetia.

"Bolo to výhradne mojím rozhodnutím, som presvedčený o tom, že tento úrad má zmysel," povedal po rokovaní vlády minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak. Upozornil na to, že tzv. SOS dotáciu pre ľudí bez príjmu premyslela práve jeho stranícka kolegyňa Krištúfková.

Biskupi zrušili dišpenz od povinnej účasti na nedeľných svätých omšiach
Dišpenz od povinnej účasti veriacich na nedeľných a sviatočných bohoslužbách prestáva platiť k 17. júnu 2020. Čítať ďalej
17 | 06 | 2020 | TASR


"Ona na zavedení SOS dotácie pracuje úplne od začiatku," povedal. Jej úrad podľa Krajniaka daňových poplatníkov nebude stáť ani euro navyše, keďže bude pôsobiť pod ministerstvom práce a sociálnych vecí. "V minulosti dávala v parlamente množstvo návrhov, keď niekto vypadol zo systému a teraz to bude môcť robiť," dodal Krajniak.

"Ľudia si už veľmi často mňa spájajú s pomocou pre rodiny," povedala Krištúfková. Upriamila pozornosť na to, že v tohtoročných parlamentných voľbách získala 43-tisíc preferenčných hlasov. "Je to dosť silný mandát k tomu, aby som pokračovala v tom, čo robím už piaty rok," dodala poslankyňa za hnutie Sme rodina.

"Úlohou splnomocnenca bude najmä koordinácia plnenia úloh v oblasti podpory rodiny a sociálnej pomoci, ktoré pre orgány štátnej správy, územnej samosprávy, mimovládne neziskové organizácie, ako aj iné subjekty vyplývajú z právnych predpisov a rozhodnutí vlády," uvádza sa v návrhu ministra práce a sociálnych vecí Milana Krajniaka. Splnomocnenec bude zabezpečovať pre vládu vypracúvanie návrhov a koncepčných materiálov v oblasti podpory rodiny a sociálnej pomoci, ako aj posudzovať a pripomienkovať takéto materiály.

Nová splnomocnenkyňa vlády bude pôsobiť v rámci organizačnej štruktúry Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Jej sekretariát bude pozostávať z jedného pracovníka sekretariátu a jedného odborného pracovníka.

"Splnomocnenec bude mať k dispozícii dve kancelárie v budove ministerstva a na služobné cesty mimo Bratislavy bude môcť využívať dispozičné vozidlo s vodičom ministerstva," uvádza sa v materiáli. Výdavky na činnosť splnomocnenca vrátane platových náležitostí sa budú financovať z rozpočtovej kapitoly rezortu práce a sociálnych vecí.

Polícia potvrdila zadržanie podnikateľa Jozefa M. v českej nemocnici
Verejné zasadnutie vo veci podnikateľa Jozefa M. v kauze podvodu na nebankové subjekty BMG Invest a Horizont Slovakia sa má konať 1. júla. Obvinený, o ktorého odvolaní sa má rozhodovať, bol ale v Čechách. Čítať ďalej
17 | 06 | 2020 | TASR