Európske mestá zažívajú život bez davov turistov - a chcú to takto udržať
17 | 06 | 2020 I Mário Martinka

Mestá od Amsterdamu po Prahu, ktoré už dlhodobo trpia nadmerným cestovným ruchom, dostávajú šancu si premyslieť svoju budúcnosť uprostred pandémie koronavírusu.


Kanály v Amsterdame sa popri stredovekých dláždených uliciach a pod elegantnými (a väčšinou prázdnymi) mostmi lesknú ako nikdy pred tým. Vo vzduchu nie je ani závan kanabisu, píše huffpost.com

Amsterdamský red-light dištrikt je neporovnateľný so stavom spred roka, keď sa turisti tiesnili dňom i nocou v baroch, verejných domoch, kaviarniach a u predajcov suvenírov. Ukončenie činnosti spôsobenou koronavírusom malo devastačný vplyv na ekonomiku mesta. Nedostatok turistov nechal 55 000 hotelových postelí neobsadených, slávne múzeá zostali zatvorené a obchody so suvenírmi zavreli.

V meste, v ktorom je viac ako 12% pracovných miest v odvetví cestovného ruchu, turisti v roku 2015 utratili viac ako 7 miliárd dolárov, avšak koronavírus bol pre celú oblasť obrovská finančná rana.
Pozitívne stránky ekonomickej devastácie

Ľudia si však všímajú aj pozitívnu stránku tejto finančnej katastrofy. Mnohí obyvatelia znovu začali vnímať  pokojnú krásu mesta. Mesto tento mesiac síce podnikne prvé pokusné kroky k opätovnému otvoreniu sa turistom, ale niektorí chcú využiť dopady pandémie ako príležitosť na vytvorenie trvalej zmeny v meste.

Európska komisia navrhne pred letnou sezónou ďalšie opatrenia na postupnú obnovu cestovného ruchu v EÚ
Európska komisia (EK) navrhne ešte pred začiatkom letnej sezóny ďalšie opatrenia na postupnú obnovu cestovného ruchu značne postihnutého dopadmi pandémie koronavírusu. Tie by mali umožniť bezpečnú prevádzku turistických zariadení v celej Európskej... Čítať ďalej
01 | 05 | 2020 | SITA


Amsterdam bol pred koronavírusom sužovaný neuveriteľným množstvom turistov. Prišli dokonca obvinenia z „Disneyfikácie“ a nedostatku bývania, pretože domy a byty sa premieňajú z obytných na prenajímateľné aby vyhoveli tak dopytu z aplikácií ako Airbnb.

„Možno [COVID-19] dáva možnosť na budovanie ekonomiky založenej na turistoch udržateľným spôsobom,“ uviedla Geerte Udová, generálna riaditeľka amsterdam&partners, marketingovej organizácie mesta. „Chceme sa ubezpečiť, že [cestovný ruch] bude mať pozitívnejší vplyv na širšiu skupinu miestnych obyvateľov, nielen na niekoľko veľkých spoločností. Máme za cieľ zlepšiť mobilitu a... priniesť dlhodobé ekonomické investície, ktoré budú šetrné k životnému prostrediu. Chceme udržateľnú ekonomiku, ktorá nepoškodí obývateľnosť nášho mesta. “
Obnoviť cestovný ruch so "správnymi" návštevníkmi

Udová chce, aby sa cestovný ruch obnovil so „správnymi“ návštevníkmi. Tých definuje ako turistov, ktorí budú rešpektovať mesto a ľudí, ktorí tam žijú, na rozdiel od ľudí, ktorým treba povedať aby nepili, nekričali a nemočili vonku. "Nikdy nepremrhajte dobrú krízu," povedala Udová. „[COVID-19] jasne ukazuje, aká cenná je ekonomika turizmu. ... Ale nechceme sa vrátiť do predkorónového času.“

Všetky služby v cestovnom ruchu by mali mať zníženú daň z pridanej hodnoty
Vláda SR chce v rámci podpory cestovného ruchu po skončení pandémie koronavírusu v súlade s právom Európskej únie posúdiť zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) na všetky služby v tomto odvetví. Čítať ďalej
04 | 05 | 2020 | SITA


Podobný príbeh, ako ten v Amsterdame, môžme vidieť po celej Európe. Cestovný ruch je životnou silou mnohých historických miest kontinentu, pričom prispieva približne 11% na hrubom domácom produkte Európskej únie a predstavuje 12% zamestnanosti.

Avšak turizmus je dvojsečný meč. Keďže počet turistov vzrástol ( hlavne vďaka lacným letom a množstvu možností ubytovania sa prostredníctvom platforiem, ako je Airbnb ), mestá majú tiež množstvo problémov, napríklad opitých turistov, ktorí spôsobujú extrémne nepríjemnosti obyvateľom, ktorí sú nútení vysťahovať sa z centier miest, pretože ceny nehnuteľností neúmerne rastú. Nahnevaní miestni obyvatelia sa vydali do ulíc už v mnohých mestách vrátane Benátok, Prahy a Barcelony, aby protestovali proti tomu, čo mnohí obyvatelia vidia ako útok na ich každodenný život.
Prepad cestovného ruchu až o 70%

EÚ predpovedala, že cestovný ruch by sa v dôsledku koronavírusu mohol prepadnúť až o 70%. Veľa ľudí dúfa, že pandémia nakoniec zmení turizmus k lepšiemu. „Kríza je ... príležitosť na zmenu,“ vyhlásila hovorkyňa Prague City Tourism, Barbora Hrubá. Hlavné mesto Českej republiky zaznamenalo nárast počtu turistov z približne 2,6 milióna v roku 2000 na 8 miliónov v roku 2019. Tento stav spôsobil to, že sa relatívne malé mesto rýchlo zaplnilo, čo spôsobuje obrovské zaťaženie už na aj tak limitované zdroje.

Rovnako ako v Amsterdame, aj Praha sa  snaží odvrátiť antisociálne turistické správanie, ktoré sa stalo bežným v uliciach mesta. "Nechceme prilákať rovnaké množstvo návštevníkov ako pred krízou, pretože Praha zápasila s nadmerným množstvom turizmu a so všetkými nevýhodami ( tohto stavu )," uviedla Hrubá. "Budeme sa snažiť zmeniť povesť mesta - v súčasnosti vnímanú v niektorých častiach sveta ako mesto lacnej zábavy - a budeme chcieť prilákať návštevníkov zaujímajúcich sa hlavne o kultúru a ( naše ) dedičstvo."

Štát chce v rámci opatrení proti pandémii riešiť aj problém cestovných kancelárií
Viaceré cestovné kancelárie na svojich portáloch vyzývajú zákazníkov, aby v záujme spoločnej záchrany cestovného ruchu nerušili svoje zájazdy a zmenili len ich termín. Čítať ďalej
07 | 04 | 2020 | SITA


Barcelona, ​​tiež zažila protesty proti nadmernému množstvu turistov a dúfa, že sa z pandémie zotaví spôsobom, ktorý rieši problémy, ktoré cestovný ruch priniesol.

Námestníčka primátora, Janet Sanz, očakáva, že tretina licencovaných turistických bytov v meste sa v nasledujúcich troch rokoch vráti do normálneho sektoru prenájmu v dôsledku zmenenej post-pandémickej situácie v  cestovnom ruchu. "To, čo majitelia turistických apartmánov teraz chcú, je stabilita a môžu ju nájsť prostredníctvom bežných nájmov, čo navyše môže pomôcť vyriešiť bytové potreby nášho mesta," uviedla. "Teraz máme šancu rozmyslieť si ( stratégiu ) nášho mesta."
Zmena stratégie

V Amsterdame chce veľa ľudí aby sa zmenila mestská stratégia. Ľudia si želajú aby sa mesto zameralo na zníženie protispoločenského správania sa niektorých turistov, ktorí sa tlačia v nočných baroch a uličkách a neskôr zvracajú pred dverami obyvateľov a do kanálov.

Odstránenie dôvodov, prečo ľudia cestujú, by mohli pomôcť mestu „znovu získať kontrolu nad niektorými druhmi návštev a správaním, ktoré s tým súvisia,“ povedal Jos Vranken, generálny riaditeľ holandskej organizácie cestovného ruchu NBTC Holland Marketing.

To by mohlo znamenať zmeny v oblastiach, ktoré sú pre mnohých turistov primárnym lákadlom. Vranken verí, že hlavné mesto bude brať do úvahy také opatrenia, ako je obmedzenie prístupu do kaviarní s kanabisom a ukončenie výkladov, ktorých cieľom je ochrana sexuálnych pracovníčok pred turistami, ktorí sa zhromažďujú pred nimi len preto aby si ich mohli odfotografovať a hľadieť na ne. Existuje aj návrh na presunutie výkladov do inej oblasti, avšak tomuto návrhu sa bránia sexuálni pracovníci, z ktorých mnohí vidia oblasť red-light dištriktu ako bezpečné miesto na prácu.

Eurokomisia odporúča postupné otváranie vonkajšich hraníc EÚ od 1. júla
Európska komisia (EK) vo štvrtok odporučila, aby členské krajiny EÚ po 30. júni pristúpili na čiastočné a postupné zrušenie cestovných obmedzení pre občanov z tretích krajín. Čítať ďalej
11 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Existujú tiež plány na zmenu usporiadania mesta. Starostka Femke Halsema varovala, že mesto s 800 000 obyvateľmi jednoducho nemôže prijať 9 miliónov turistov, ktorí navštívili mesto minulý rok, ak si každý musí udržiavať odstup 5 metrov (vzdialenosť ktorú treba udržiavať podľa holandských karanténnych opatrení). Navrhla dramaticky zmeniť dopravný systém mesta, čím by zmenila celé ulice na kaviarenské terasy. Otvorene vyjadrila svoje obavy, keď národná vláda začala od 15. júna podnikať kroky na opätovné otvorenie hraníc s cieľom potešiť turistov.
Digitálne víza na návštevu miest

Ľudia sa môžu rozhodnúť, že nenavštívia najviac preplnené miesta, ktoré by mohli ohroziť ich zdravie, ale diskutuje sa aj o ďalších nápadoch. Udo uvažuje o myšlienke digitálnej mestskej karty ako o druhu víza na trvalé obmedzenie počtu turistov a kontrolu prístupu k atrakciám prostredníctvom plánovania rezervácií v rôznych časových intervaloch. Detaily tohto kroku sú v súčasnosti nejasné a budú musieť byť v súlade s európskymi nariadeniami o ochrane súkromia.

Obrovské množstvo turistov tiež prinieslo mestu ďalší veľký problém: dostupné bývanie. Extrémne množstvo bytov ktoré sa premieňajú na dovolenkové prenájmy je hlavnou príčinou nedostatku a zvyšovania cien nehnuteľností pre miestnych obyvateľov.

Minulý rok sa Amsterdam pripojil k niekoľkým ďalším európskym mestám a požiadal Európsku úniu o pomoc pri riešení následkov krátkodobých dovolenkových prenájmov. "Domy, ktoré sa tradične využívali na bývanie sa menia na lukratívnejšie nájomné domy pre turistov a miznú teda z tradičného trhu s nehnuteľnosťami," uviedlo vyhlásenie mesta Amsterdam, ktoré dodalo: "Ceny sa ešte viac zvyšujú a možnosti bývania pre občanov, ktorí žijú a pracujú v našich mestách sú obmedzené. “

Prevádzkari hotelov a reštaurácií chcú, aby vláda realizovala odporúčania EK na oživenie turizmu
Prevádzkari hotelov a reštaurácií, ako aj ich dodávatelia vítajú uvoľnenie 4. fázy proti epidemiologických opatrení na Slovensku. Zároveň dúfajú, že zverejnené odporúčania Európskej komisie (EK) na oživenie podnikania v oblasti turizmu a dopravy... Čítať ďalej
19 | 05 | 2020 | SITA


Ešte predtým, ako boli prijaté opatrenia na boj s COVID-19, Amsterdam požadoval povolenie na všetky krátkodobé nájmy. Mesto od začiatku júla úplne zakáže dovolenkové prenájmy v troch centrálnych štvrtiach. V budúcnosti by sa zákazy mohli rozšíriť aj na ďalšie oblasti, povedala Laurens Ivens, vedúca problematiky bývania v meste. Od začiatku vypuknutia koronavírusu bolo v Holandsku ponúknutých na dlhodobý prenájom o 21% viac nehnuteľností ako v rovnakom období minulého roka, čo je podľa údajov nárast v dôsledku poklesu používania Airbnb, píše huffpost.com
Turisti boli najmä nepríjemnosťou

"V posledných rokoch vidíme okresy trpiace pod váhou cestovného ruchu," povedala Ivens. „V Amsterdame bol ponúknutý jeden z 15 domov na Airbnb a približne 80% obyvateľov centra mesta zažilo veľa nepríjemnosti, týkajúcich sa dovolenkových prenájmov. Takže v oblastiach, v ktorých bola najväčšia miera "obývateľnosti", bude od 1. júla zakázaný prenájom bytov na dovolenkové účely. Mier a ticho, ktoré mesto zažilo vďaka  koronavírusu poukazuje na to, že opäť patrí jeho obyvateľom.“

V minulom roku Amsterdam získal z cestovných daní 133,6 milióna eur a niektorí odborníci predpovedajú, že tento rok príde o približne 125 miliónov eur. To predstavuje veľkú medzeru v rozpočte mesta. Dlhodobé opatrenia na obmedzenie cestovného ruchu po opätovnom otvorení krajín by mohli sťažiť zotavenie sa na predpandemickú úroveň. Tí, ktorých živobytie závisí od cestovného ruchu, sú značne znepokojení.

Cestovný ruch je na križovatke, povedal Shaul Bassi, riaditeľ Medzinárodného strediska pre humanitné a sociálne zmeny na univerzite Ca'Foscari v Benátkach, ktorý uznal, že COVID-19 je pre odvetvie cestovného ruchu katastrofou. Mestá by sa mohli vrátiť k predchádzajúcemu modelu „cestovný ruch, cestovný ruch a viac cestovného ruchu“, uviedol. Dodal však: „Mnoho ďalších, vrátane mňa, to vidí ako vzácnu možnosť na to aby sme prehodnotili a znovuobjavovali ( naše mestá ).“

V Amsterdame, Hodes, ktorý je členom think-tanku Amsterdam v pokroku, sa nedávno vydal na skorú rannú prechádzku po red-light dištrikte a bol ohromený jeho kľudom a krásou. "... Priestor a malé množstvo ľudí na uliciach je úžasný," vyhlásil. „Mesto samozrejme nemôže existovať na tejto úrovni z ekonomického hľadiska, ale je úžasné to zažiť. Je to neuveriteľná príležitosť a možnosť sa prebudiť. “

Budeme môcť ísť toto leto na dovolenku?
Cestovný ruch je na letnú sezónu pripravený, avšak vírus sme stále neporazili. Bude vôbec možné vycestovať mimo krajinu ? Čítať ďalej
15 | 05 | 2020 | Mário Martinka