Židovské múzeum v Moskve popiera obvinenia, že v inzeráte hľadali iba „slovanských“ uchádzačov
16 | 06 | 2020 I Marek Molnár

Židovské múzeum a centrum tolerancie v Moskve je pod paľbou kritiky po tom, čo sa objavil inzerát, kde hľadali iba „slovanských“ uchádzačov do zamestnania, informuje portál RT.


Inzerát sa objavil na portáli Restojob, náborový web špecializujúci sa na prácu v gastronomickom priemysle. Židovské múzeum údajne hľadalo barmana a čašníka.

Zahrnutá bola aj podmienka, že práca bude ponúknutá iba ľuďom slovanského vzhľadu. Snímka obrazovky príspevku, ktorý bol už odstránený, rýchlo preletela sociálnymi médiami, čo vyvolalo pobúrenie.



Židovské múzeum a tolerančné centrum, ktoré tvrdí, že podpora „mierovej kultúry a spolupráce, smerom k pozitívnemu dialógu medzi ľuďmi rôznych kultúr, náboženstiev a svetonázorov“ je jedným z jej hlavných cieľov, poprelo akékoľvek zverejnenie inzerátu, ktorý by obsahoval takéto požiadavky. Vedúca vzťahov s verejnosťou Nina Dymshitzová to všetko hodila na partnerskú spoločnosť, ktorá urobila túto "chybu".

„Nikdy by sme takúto reklamu neumiestnili na internet,“ prehlásila Dymshitzová. Dodala, že ľudia všetkých etnických skupín v súčasnosti pracujú v centre. To, že miesto zamestnáva iba „Židov“ označila ako „mýtus“, pričom uviedla, že kontroverzná klauzula v reklame je výsledkom „nedorozumenia“ od dodávateľa, ktorý ho umiestnil.

Šéf ruskej federácie židovských spoločenstiev Alexander Boroda, ktorý je zároveň riaditeľom strediska a jedným z jeho zakladateľov, to nazval „úmyselnou provokáciou“.

"Každý slušný rozumný človek by na takéto reklamy reagoval negatívne," uviedol. Skutočnosť, že v ňom bolo dokonca zmienené aj Moskovské židovské múzeum, bola „neuveriteľne absurdná“, uviedol Boroda a dodal, že „rozmanitosť je jednou z našich hlavných hodnôt“.

Putin tvrdí, že Rusko zvládlo koronavírus lepšie ako USA
Prezident Vladimir Putin vyhlásil, že Rusko zvládlo pandémiu koronavírusu lepšie ako Spojené štáty. „Všetko ide pomerne hladko. Vychádzame z tejto situácie s koronavírusom s istotou a s minimálnymi stratami. … Ale v (Spojených štátoch) sa tak... Čítať ďalej
15 | 06 | 2020 | Mário Martinka