Záujem o vstup či návrat do ozbrojených síl SR sa vplyvom pandémie zvýšil, uviedol J. Naď
16 | 06 | 2020 I TASR

Ozbrojené sily (OS) SR pociťujú aj v súvislosti s ekonomickými následkami pandémie ochorenia COVID-19 zvýšený záujem o vstup či návrat do ich štruktúr.


V utorok to pre médiá uviedol minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). Celková naplnenosť pozícií je podľa neho asi tri štvrtiny oproti tabuľkám. Chýbajú hlavne ľudia na nižších dôstojníckych pozíciách.

Naplnenosť OS SR je podľa Naďa v súčasnosti približne 76 až 77 percent. "Aj v súvislosti s ochorením COVID-19 a súvisiacimi ekonomickými následkami pociťujeme zvýšený záujem nielen novoprijatých regrútov, teda ľudí, ktorí mali záujem nastúpiť do ozbrojených síl, ale zároveň aj snahu o návrat tých, ktorí odišli v posledných dvoch - troch rokoch," priblížil minister. Dodal, že jednotlivé prípady posudzujú.

Používanie gastrolístkov majú určiť v podnikoch zamestnávatelia
Koalícia už sa dohodla na riešení používania gastrolístkov. Čítať ďalej
16 | 06 | 2020 | Peter Haluza


Utorkovým menovaním troch plukovníkov do prvej generálskej hodnosti sa podľa šéfa rezortu obrany systémovo uzavreli všetky pozície, do ktorých bola plánovaná generálska hodnosť a doteraz tam pôsobili plukovníci. Naplnené sú teda na 100 percent.

Pri nižších dôstojníckych pozíciách pociťujú ozbrojené sily nedostatok absolventov vysokých škôl. Problémy s naplnenosťou evidujú aj v prípade mužstva a poddôstojníkov. Chýbajú napríklad vodiči či opravári špeciálnej techniky.

Minister deklaroval, že hľadá riešenia, ako naplnenosť zlepšiť. Podotkol, že regrutácia je spomaľovaná aj nedostatkom finančných prostriedkov.