Z ruského denníka Vedomosti odchádza päť popredných redaktorov
16 | 06 | 2020 I Imrich Kovačič

Päť popredných redaktorov ruského denníka Vedomosti sa v pondelok rozhodlo opustiť redakciu. Urobili tak na protest proti vymenovaniu nového šéfredaktora Andreja Šmarova. Toho predtým obvinili zo zavádzania prokremeľskej cenzúry, píše denník Der Spiegel.


Novinári svoju rezignáciu zverejnili, kde vysvetlili, že tak urobili po tom, ako predstavenstvo vydavateľstva Vedomostí vo funkcii šéfredaktora potvrdilo Šmarova. Ten bol predtým len dočasne poverený vedením redakcie.

Päť odchádzajúcich redaktorov pôsobilo v pozíciách zástupcov šéfredaktora. Jeden z pätice novinárov, Boris Safronov, povedal, že on a jeho štyria kolegovia "nedokážu spolupracovať so šéfredaktorom, ktorý svojím konaním dáva najavo, že mu nezáleží na novinárskych štandardoch, pravidlách a princípoch."

Vedomosti sú považované za jedno z najvýznamnejších ruských médií, ktoré neboli pod priamou kontrolou úradov alebo podnikateľov blízkych Kremľu. Dlhodobo boli kritické voči vláde a politike Vladimíra Putina. Šmarov sa stal dočasne povereným šéfredaktorom koncom marca tohto roku po tom, ako vyšlo najavo, že denník kúpila dvojica podnikateľov.

Z redakcie už pred časom odišlo niekoľko novinárov, ktorí verejne vyjadrili svoju nespokojnosť pod vedením Andreja Šmarova. Označili ho za "priateľa" Kremľa a tvrdili, že obmedzuje slobodnú prácu novinárov, ktorým neuverejňuje kritické články na adresu Vladimíra Putina.

Šmarov celú situáciu okomentoval slovami, že rozhodnutie správnej rady vymenovať ho do pozície šéfredaktra pomáha „situáciu v redakcii teraz normalizovať“.

Absurdné! Ďalšia socha má namále. Tentoraz vadí Gándhí, údajne bol rasista
Boj proti "nevhodným" sochám vo Veľkej Británii stále pokračuje. Po zničení sochy Winstona Churchilla sa dostala rad na socha indického vodcu Mahátma Gándhího v Leicesteri. Vznikla petícia, ktorá volá po jej odstránení a podpísalo ju už viac ako 5... Čítať ďalej
16 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič