Seattle zakázal polícii používať slzotvorný plyn a škrtiace chvaty
16 | 06 | 2020 I Marek Molnár

Mestská rada mesta Seattle odhlasovala, aby bolo pre políciu nezákonné používať slzotvorný plyn, slzotvorný sprej a škrtiace chvaty na pokojných demonštrantov, informuje portál RT.


Všetkých deväť členov rady hlasovalo v pondelok o zbavení mestskej polície právomoci používať množstvo kontroverzných prostriedkov na kontrolu davu.

Vďaka týmto hlasom rada zakázala mestu „vlastniť, nakupovať, prenajímať, skladovať alebo používať zbrane určené na kontrolu davu (CCW)“. Ide o „projektily s kinetickým nárazom, chemické dráždivé látky, akustické zbrane, vodné delá“ a iné zariadenia, ktoré môžu spôsobiť „bolesť alebo nepohodlie“, keď sa používajú na rozptýlenie davu.

Slzotvorný sprej tiež patrí do tejto kategórie, ak sa použije proti demonštrantom, ale nie pri nasadení proti „jednotlivcovi v procese spáchania trestného činu alebo predstavovania bezprostredného nebezpečenstva pre ostatných“. V druhom prípade však musí polícia zabezpečiť, aby boli posprejovaní iba podozriví, a nie ostatní ľudia v ich okolí.

Na proteste proti soche koloniálneho politika v americkom meste Albuquerque postrelili muža
Muža v americkom štáte Nové Mexiko v pondelok postrelili, keď sa ťažko ozbrojená skupina členov domobrany pokúsila brániť sochu pred protestujúcimi ľuďmi. Oznámili to miestni predstavitelia a médiá, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra... Čítať ďalej
16 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Rada tiež výslovne zakázala používanie škrtiacej metódy, ktorá vyvolala intenzívnu kontroverziu po smrti neozbrojeného černocha Georga Floyda.

Tento krok prichádza ako reakcia na tvrdenie, že polícia použila slzný plyn na prevažne pokojných demonštrantov hnutia Black Lives Matter, aby začiatkom tohto mesiaca vyčistila zhromaždenie v oblasti Capitol Hill, husto osídlenej štvrti v centre mesta Seattle.

Krok rady tiež úzko nadväzuje na piatkové rozhodnutie okresného sudcu USA Richarda Jonesa, ktorý dočasne zakázal polícii používaní slzotvorný sprej proti demonštrantom.

Na internete sa objavil nový videozáznam zo smrti Georga Floyda (VIDEO)
Nový videozáznam zo zabitia Georga Floyda policajtom Derekom Chauvinom ukazuje, ako dôstojník Tou Thao stojí medzi Floydom a zástupom zdesených okoloidúcich, ktorí prosia Thaoa, aby zasiahol a zachránil Floydov život, informuje portál... Čítať ďalej
15 | 06 | 2020 | Marek Molnár