Rada OSN pre ľudské práva sa pripája proti „systematickému rasizmu“ polície v USA
16 | 06 | 2020 I Preklad: Marek Molnár

Rada OSN pre ľudské práva (UNHRC) sa pripojila k celosvetovým protestom zameraným na rasizmus a policajnú brutalitu medzi policajnými silami USA. Ale kde sú ich názory, keď americká armáda zabíja milióny ľudí na Blízkom východe a v Afrike?, pýta sa vo svojom komentári na rt.com Helen Buyniskiová.


Burkina Faso, ktorá vystúpila v mene 54 afrických krajín, požiadala o naliehavú debatu o „rasovo motivovaných porušovaniach ľudských práv“ - konkrétne o systémovom rasizme a policajnej brutalite - v USA a UNHRC súhlasila s tým, že sa v stredu uskutoční debata. Ale v porovnaní s tým, čo americká armáda vykonala na Blízkom východe a v severnej Afrike, sú policajné vraždy "zanedbateľné".

Debata UNHRC bude najnovším veľkým verejným vyhlásením po zabití George Floyda v Minneapolise minulý mesiac a hovorí o rastúcom nesúlade medzi americkou políciou a uvedomením si oveľa väčších škôd spôsobených zahraničnou politikou USA, pričom ich postupy sú rovnako racionalizované, ak nie viac.

V USA skupiny ako Black Lives Matter a Sunrise Movement požadujú, aby americké mestá „rozpustili políciu“ a prerozdelili ich financovanie na sociálne programy. Toto riešenie rozdeľuje Američanov a ignoruje základné príčiny policajného násilia - nadmerná militarizácia, nedostatok zodpovednosti, nedostatočné presadzovanie existujúcich zákonov, slabé školenie a rozpočty úsporných opatrení.

Súčasní mladí ľudia budú musieť platiť za hospodárske oživenie EÚ (Elena Pustovojtová)
Komentár Eleny Pustovojtovej (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
13 | 06 | 2020 | Zuzana Perželová


Niet pochýb o tom, že policajné sily USA potrebujú dramatické prepracovanie. Náhle medzinárodné zameranie na domácu políciu však ignoruje omnoho väčší počet obetí medzi afroamerickou a arabskou populáciou, ktorý je výsledkom „vojny proti terorizmu“, ktorá trvá takmer dve desaťročia a ktorá nepreukazuje žiadne náznaky ukončenia v dohľadnej dobe, a to aj napriek slabým sľubom prezidenta Donalda Trumpa.

Okrem vyhlásených vojen v Afganistane, Iraku, Líbyi a Sýrii za posledných 19 rokov USA bombardovali alebo pomohli bombardovať nevinných ľudí v Jemene, Somálsku a Pakistane a tajne rozšírili svoje vojenské právomoci hlboko do Afriky v snaha čeliť čínskemu vplyvu.

Výsledkom boli milióny obetí a nespočetné množstvo zranení, prevažne medzi nebielymi moslimskými populáciami. Je ťažké vypočítať skutočnú daň vojenského násilia USA, ale správa lekárov pre sociálnu zodpovednosť, lekárov pre globálne prežitie a medzinárodných lekárov pre prevenciu jadrovej vojny z roku 2015, uvádza, že v Iraku, Afganistane a Pakistane zomrelo najmenej 1,3 miliónov ľudí.

USA sa už raz pokúsili žiť bez polície. Išlo doslova o „Divoký západ“
Po smrti Georga Floyda ľavicové skupiny požadujú, aby boli policajné oddelenia rozpustené. Ak uspejú, tak sa vynoria drastické problémy pre bielych a menšiny, píše vo svojom komentári Robert Bridge. Čítať ďalej
11 | 06 | 2020 | Marek Molnár


Od samého začiatku boli teroristické útoky z 11. septembra použité ako ospravedlnenie na začatie svätej vojny USA na Blízkom východe. Ich správa varovala, že skutočný počet by mohol presiahnuť dva milióny - celkový počet nezahŕňa stovky tisíc (ak nie milióny) ďalších vojnových úmrtí v Líbyi, Somálsku, Jemene a inde.

Je ťažké získať spoľahlivý počet civilných obetí, pretože uniknuté dokumenty ukázali, že až 90 percent osôb zabitých pri leteckých útokoch USA nebolo ich zamýšľaným cieľom, pričom Pentagón označí akékoľvek neznáme telá za „nepriateľských bojovníkov“, ak ich nemôže identifikovať. Ako armáda sama pripustila na vrchole irackej invázie, „nepočítame telá".

Americké bombové útoky v Líbyi v roku 2011 s pomocou NATO transformovali tento štát z najvyspelejších krajín Afriky, kde technologický pokrok doslova zmenil púšť na zelenú, na brutálne miesto, kde sa otroci predávali na otvorených trhoch. Čierni obyvatelia v Líbyi boli terčom povstalcov podporovaných NATO a často boli zatýkaní len pre svoju farbu pleti. Je ťažké zabudnúť na strašné fotografie, ktoré unikli z väzenia Abu Ghraib, alebo na príbehy „čiernych škvŕn“ CIA, kde boli nevinní muži celé týždne mučení za obyčajný tip od pomstychtivého suseda.

Aj nepriama účasť americkej armády spôsobuje značné škody. Približne 14 miliónov občanov Jemenu je ohrozených hladom kvôli blokádam udržiavaným spojencom USA Saudskou Arábiou. OSN minulý rok predpovedala, že konflikt si do roku 2020 vyžiada viac ako 233 000 životov.

Ako a kedy sa skončí svetová občianska vojna (Sergej Pereslegin)
Komentár Sergeja Pereslegina (Life.ru) Čítať ďalej
07 | 06 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


Inštitúcie, ktoré sa snažia riešiť americké vojenské zverstvá, čelia značnej opozícii - Trumpova vláda minulý týždeň oznámila sankcie členom Medzinárodného trestného súdu za to, že robia svoju prácu a pokúšajú sa vyšetriť americké vojnové zločiny.

Možno to je dôvod, prečo otvorený list OSN podpísaný 22 africkými predstaviteľmi pojednáva o devastujúcej histórii vojenských akcií USA pri udržiavaní systematického rasizmu na celom svete. Domáce aktivistické skupiny však rovnako mlčia o škodách spôsobených americkou vojenskou silou na celom svete, hoci tvrdia, že chcú spravodlivosť pre afroamerickú a arabskú populáciu.

Aktivisti, ktorí skutočne chcú lepší svet, by mohli zvážiť pozmenenie ich hesla „rozpustenie polície“ heslom „rozpustenie Pentagónu“. Za 738 miliárd dolárov, ktoré táto inštitúcia dostala v roku 2020, by si mohli kúpiť veľa sociálnej spravodlivosti. Ak na čiernych životoch skutočne záleží, tak na nich záleží všade, nielen v rámci amerických hraníc.

Autoritárski liberáli požadujú ukončenie filmov a seriálov s policajnou tematikou
Vojna proti policajtom pokračuje protestov Georga Floyda. Posledným návrhom ľavice je ukončiť filmy a seriály o polícii v snahe vyriešiť problémy s rasizmom alebo policajnou brutalitou, píše vo svojom komentári Zachary Leeman. Čítať ďalej
08 | 06 | 2020 | Preklad: Marek Molnár