Prvé zážitky z dovolenky pri mori po korone
16 | 06 | 2020 I Natália Sollárová

Chorvátsko je zatiaľ vyľudnené, hoci sezóna sa už začala. Cesta je bez problémov, opatrenia minimálne a návštevníci si užívajú pohodu i nezvyčajný dostatok priestoru.


Uvoľnenie opatrení opäť prinieslo možnosť cestovania. Niektorí ľudia si už stihli rekreáciu pri mori vyskúšať. O tom, ako to vyzerá s dovolenkou v Chorvátsku informoval v podcaste Denníka N redaktor Mirek Tóda.

Na cestu k slovenskému moru si vybral trasu cez Rakúsko a Slovinsko, pretože cez Maďarsko boli ešte začiatkom minulého týždňa komplikácie - bola potrebná špeciálna výnimka. Preto slovenské veľvyslanectvá v Maďarsku i Chorvátsku odporúčali vyhnúť sa ceste späť z Chorvátska cez Maďarsko. Už by to aj tu však malo byť v poriadku.

Podľa redaktora Tódu to na všetkých hraniciach prebiehalo bez problémov a cesty boli skôr prázdne. V Rakúsku bolo viac kamiónov ako osobných áut. Prejazd cez prvé hranice, slovensko-rakúske, sa obišiel bez zastávky a bez kontroly dokladov. Z Rakúska do Slovinska už doklady kontrolovali.

Týždňová dovolenka na Slovensku vyjde rodinu v priemere 1 300 eur
Tohtoročná dovolenka na Slovensku bude stáť priemernú štvorčlennú rodinu s dvoma deťmi zhruba 1300 eur. Vyplýva to z prepočtov Slovenskej sporiteľne na základe priemerných cien uvádzaných Štatistickým úradom SR. Najväčšie náklady sú na ubytovanie,... Čítať ďalej
03 | 06 | 2020 | SITA


V Slovinsku sa „uvoľnili mravy“, čo sa týka ochranných opatrení a pri vstupe na čerpaciu stanicu nebolo potrebné rúško. Áut aj ľudí bolo tak málo, že nemuseli stáť v radoch a ani dodržiavať odstupy. Menší rad zažili len pri prechádzaní slovinsko-chorvátskych hraníc, ktorý sa vytvoril kvôli kontrole dokladov. V obchodíkoch a na pumpách bola k dispozícii dezinfekcia. Podobná situácia je aj v Chorvátsku. Napríklad v meste Rovinj redaktor nikoho s rúškom nevidel. Jedinou výnimkou bol luxusný hotel, v ktorom zamestnanci mali rúška pravdepodobne kvôli pocitu bezpečia hostí.

Celkovo bolo všade veľmi málo ľudí, väčšinou vidno poloprázdne až prázdne pláže i obchody. Niektoré hotely sú ešte úplne zatvorené. Cestovali bez dopredu dohodnutého ubytovania, zabezpečiť si nejaké priamo na mieste ale nebol problém. Chceli vyskúšať i cestovanie trajektom a ako to vyzerá na ostrovoch, tak sa z mesta Rovinj presunuli na ostrov Rab. Na ostrovoch bolo ľudí ešte menej. Rajská pláž bola takmer prázdna a niektoré ubytovacie komplexy ešte neotvorili.

Väčšina služieb pre turistov je však už k dispozícii. Podľa redaktora sa v týchto prvých týždňoch sezóny oplatí do Chorvátska pricestovať a ten, kto sa na to odhodlá ho uvidí tak, ako ho pravdepodobne nepozná – nie sú preplnené pláže a všade je dostatok priestoru. A to je unikát.

Chorvátsko otvorí koncom mája hranice so Slovenskom, Čechami, Maďarskom i Rakúskom
Chorvátsko otvorí hranice aj hotely. Čítať ďalej
23 | 05 | 2020 | TASR


Z ľudí, ktorých mali možnosť stretnúť bolo najviac Slovincov, potom Rakúšania, Nemci a niekoľko málo Talianov. Samozrejme, ešte nie všetky krajiny majú otvorené hranice. Epidemiologická situácia je v Chorvátsku dobrá, za posledné dva týždne sú prírastky nových prípadov minimálne.

Pred vycestovaním do Chorvátska naše veľvyslanectvo odporúča vyplniť online formulár, ktorý sa dá nájsť na jeho webovej stránke. Obsahuje základné informácie o dĺžke pobytu, mieste ubytovania a zúčastnených osobách. Po odoslaní je potrebné si ho vytlačiť a vziať so sebou. Redaktorovi Denník N ho ale nikto nekontroloval. Rovnako je vhodné sa pred cestou vybaviť vlastnými dezinfekčnými prostriedkami.

Chorvátsko je v zozname krajín, po ceste z ktorých nie je potrebné ísť do karantény, preto sa pri návrate späť na Slovensko netreba obávať žiadnych zvláštnych opatrení.

Slovinsko úplne otvára hranice pre ďalších 14 krajín, vrátane Slovenska
Slovinská vláda prijala v nedeľu večer nové pravidlá, ktoré umožnia občanom 17 krajín členských i nečlenských krajín EÚ vstupovať na územie krajiny od pondelka bez obmedzení, informovala agentúra STA. Čítať ďalej
08 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR