Pomýlili sme sa. Koniec sveta nastane tento týždeň, napísal vedec a zmizol zo sociálnych sietí
16 | 06 | 2020 I Imrich Kovačič

Vedec z americkej univerzity v Tennessee Paolo Tagaloguin tvrdí, že výpočet mayského kalendára bol chybný a koniec sveta, ktorý mal nastať v roku 2012, nastane až tento týždeň v nedeľu. Uvádza to server New York Post.


Tagaloguin svoju teóriu vysvetlil v príspevku na Twitteri. Na vine chybného výpočtu je podľa neho prechod z juliánskeho kalendára na gregoriánsky, z ktorého sa podľa neho vytratilo osem rokov. "Za 268 rokov, čo sa používa gregoriánsky kalendár (1752-2020), sa každý rok vytratilo 11 dní," vysvetľoval vedec svoju teóriu.

Celkom to podľa neho malo vychádzať na 2948 dní. Ak sa tento počet vydelí 365 dňami, vyjde najavo, že sa pôvodný výpočet sekol o osem rokov, vyšperkoval Tagaloguin svoju vratkú teóriu. Znamenalo by to teda, že súdny deň, na ktorý Mayovia predpovedali koniec sveta, nemal nastať v deň zimného slnovratu v decembri 2012, ako sa očakávalo, ale až túto nedeľu 21. júna 2020.

Jeho príspevky na Twitteri už však zmizli rovnako ako všetky vedcove účty na sociálnych sieťach. Vyzerá to, že to však nie je kvôli tomu, že by sa sám na príchod sveta pripravoval. Skôr si uvedomil chybu, ktorú urobil.

Peking hlási, že situácia v meste je "mimoriadne vážna"
Situácia v čínskej metropole Peking je "mimoriadne vážna", oznámil v utorok hovorca mestskej administratívy Sü Che-ťien v súvislosti s novými prípadmi nákazy novým koronavírusom. Úrady už spustili hromadné testovanie obyvateľstva a v takmer 30... Čítať ďalej
16 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR

Teória plná omylov

Rozdiel medzi gregoriánskym a juliánskym kalendárom je podstatne menší ako oných deklarovaných jedenásť dní ročne. Pri zavádzaní presnejšieho gregoriánskeho kalendára došlo síce k jednorazovému vynechaniu desiatich dní, rok je ale podľa neho oproti juliánskému kalendáru kratší iba o necelých 11 minút. Teraz je gregoriánsky kalendár ešte len o 13 dní napred, v roku 2100 bude napred o 14 dní.

Nie je to však jediná chyba v Tagaloguinovej teórii. Gregoriánsky kalendár totiž jednotlivé krajiny zavádzali v rôznom čase. Katolícke krajiny kalendár prijali už v rokoch 1583 až 1584, teda oveľa skôr než krajiny protestantské, ktoré k tomu pristúpili až po roku 1700. V spomenutom roku 1752 prijala gregoriánsky kalendár Veľká Británia a jej kolónie.

Zavádzanie nového kalendára všeobecne sprevádzalo mnoho zmätkov, a ak by sme mali brať Tagaloguinov výpočet doslova, koniec sveta by mal nastať v rôznych krajinách v iný deň.

Milovníci konšpiračných teórií pôvodne predpovedali koniec sveta na 21. decembra 2012, kedy sa početne zišli na mayských pamiatkach v Belize, Mexiku a Guatemale. Vtedy im ale nezostalo nič ako horké sklamanie, pretože skaza neprišla. Zase.

NASA varuje pred ďalšími piatimi asteroidmi
NASA hlási dosť skalný začiatok týždňa, keďže Zem bude čeliť najmenej piatim ďalším asteroidom, pričom jeden obrovský už preletel a nikto si ho nevšimol, informuje portál RT. Čítať ďalej
15 | 06 | 2020 | Marek Molnár