Obvinená v korupčnej kauze štátnych lesov zastrašovala svedka kamarátstvom s policajtmi
16 | 06 | 2020 I Jaroslav Fabok

V korupčnej kauze podniku Lesy SR, v ktorej mali padať úplatky vo výške viac ako 100-tisíc eur, získala NAKA kľúčového svedka. Ten mal vyšetrovateľovi povedať, že obvinená Lucia Ďurská má podľa vlastných slov s policajtmi kamarátsky vzťah a zariadi, že nebudú trestne stíhaní. 


Spolu s podnikateľkou Ďurskou je v kauze obvinený aj bývalý obchodný riaditeľ štátneho podniku Tomáš Klouček. Obaja sa aktuálne nachádzajú vo väzbe z dôvodu, aby nemohli ovplyvňovať svedkov či mariť vyšetrovanie. O zisteniach, ktoré sa týkajú výpovede kľúčového svedka v korupčnej afére, píšu Aktuality. 

Svedkovi, ktorý vyšetrovateľom začal rozprávať o vyhrážkach zo strany podnikateľky, napokon polícia podmienečne odložila obvinenie. Ďurská mu podľa výpovede radila, aby sa k trestnej činnosti kvôli absencii dôkazov nepriznával. V prípade vypočúvania mu hrozila, že obvinení všetko poprú a potenciálne podozrenia nasmerujú na neho. 

Svedok aj napriek odporúčaniam Ďurskej, aby svoj telefón, cez ktorý s obvinenými komunikoval, zničil a zaobstaral si nový, tento odovzdal polícii. Vďaka tomu sa vyšetrovatelia mohli dostať k ich spoločnej komunikácii.

Vlaky do Košíc zrýchlia len v jednom úseku, modernizácia železníc potrvá do roku 2045
Železnice po troch rokoch podpísali zmluvu na modernizáciu trate Liptovský Mikuláš - Poprad, Lučivá za takmer 100 miliónov eur. Postupne tak severná železničná trať bude zavádzať 160-kilometrovú rýchlosť, ktorou budú môcť vlaky premávať.... Čítať ďalej
15 | 06 | 2020 | Jaroslav Fabok


„Označil páchateľov stíhaných trestných činov, detailne opísal ich konanie, ich vzájomnú koordinovanosť a deľbu úloh pred a pri páchaní skutku, ako aj samotný priebeh a okolnosti spáchania obzvlášť závažného zločinu,“ objasňuje uznesenie. 

Aktuality vysvetľujú, že časť úplatkov v sume prevyšujúcej 100-tisíc eur mali obvinení dostávať v hotovosti a druhú časť ako faktúry za poskytovanie fiktívnych poradenských služieb. Hotovosť mala byť odovzdávaná v luxusnom BMW X5 pred banskobystrickým hotelom Lux. 

Klouček a Ďurská najskôr trvali na svojej nevine a za vinníka označili práve kľúčového svedka polície. Exriaditeľ podniku Lesy SR mal zároveň tvrdiť, že jeho väzba podľa neho slúži na to, aby zmenil svoju výpoveď a zároveň aby obvinil neurčitých ľudí za niečo, čo sa nestalo. 

Čo sa týka spôsobu vyplácania a výšky úplatkov, tie mali podľa policajného hovorcu Michala Slivku závisieť na niekoľkých faktoroch. V prípade hotovosti mala byť výška úplatku nastavená na ôsmych percentách mesačnej fakturácie realizovaných výkonov pre štátny podnik. Ak bol úplatok legalizovaný pomocou fiktívnych zmlúv, napríklad za poradenstvo, jeho výška bola nastavená na 10 percent. 

Slovensko odmietlo prijať ďalších cudzincov, podľa SIS sú bezpečnostnou hrozbou
Slovenská cudzinecká polícia odmietla prijať ďalších cudzincov, ktorí sú podľa Slovenskej informačnej služby (SIS) hrozbou pre bezpečnosť štátu. Tentoraz odmietla až piatich Ukrajincov, z ktorých niektorí majú na Slovensko silné a dlhoročné väzby.... Čítať ďalej
15 | 06 | 2020 | Jaroslav Fabok