Miera voľných pracovných miest v SR klesla menej výrazne ako bol priemer EÚ
16 | 06 | 2020 I SITA

Miera voľných pracovných miest na Slovensku v prvom štvrťroku tohto roka medzikvartálne klesla v menšom rozsahu ako v rámci celej eurozóny a celej Európskej únie.


V rámci eurozóny sa znížila o 0,3 percentuálneho bodu (pb) na 1,9 percenta z úrovne 2,2 percenta a v rámci celej EÚ sa znížila o 0,2 pb na 1,9 percenta z 2,1 percenta. Na Slovensku bola miera voľných pracovných miest nižšia, ale klesla len o 0,1 pb na 0,9 percenta z úrovne 1 percento. Vyplýva to z informácii, ktoré v utorok zverejnil štatistický úrad EÚ Eurostat.

V rámci členských krajín Európskej únie, z ktorých boli údaje k dispozícii, miera voľných pracovných miest klesla v 20 štátoch a nezmenila sa v Španielsku, na Cypre, Luxembursku a Fínsku. Najviac sa znížila v Taliansku, Lotyšsku a na Malte (zhodne o 1,1 pb). Na Slovensku sa medziročne znížila o 0,3 pb, v rámci celej eurozóny aj celej Európskej únie oslabila zhodne o 0,4 percentuálneho bodu.

Miera voľných pracovných miest je definovaná ako percentuálny pomer počtu voľných pracovných miest k celkovému počtu obsadených pracovných miest a miest, ktoré chcú zamestnávatelia obsadiť.

Prezidentka nepovažuje obmedzenie nedeľného predaja za primerané a dôvodné
Obmedzenie nedeľného predaja môže byť realizované na báze dobrovoľnosti alebo na základe zákona, ktorý získa dostatočnú podporu poslancov, zdôrazňuje prezidentka. Čítať ďalej
16 | 06 | 2020 | TASR