Matovičove čistky si už všimli aj v Čechách
16 | 06 | 2020 I Jaroslav Fabok

Vláda Igora Matoviča (OĽaNO) sa najskôr pustila do výmeny 12 manažérov v zdravotníctve a teraz sa chystá na „očistu štátnej správy“. V Čechách pripomínajú, že sám Matovič pred voľbami kritizoval excesy smeru v podobe dosadzovania si svojich nominantov do štátnej správy. 


Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) nedávno začal vo veľkom s odvolávaním funkcionárov v zdravotníctve. Na čistky v zdravotníctve doplatil okrem iných napríklad Ladislav Kužela, ktorého vo funkcii šéfa Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) nahradil vyštudovaný lesník a bývalý riaditeľ seredskej polikliniky Peter Magát. 

Za Kuželu, ktorý bol podľa slov ministra odvolaný kvôli strate dôvery, sa vzápätí postavilo viacero politikov vrátane Tomáša Druckera či Andrey Kalavskej. Ku Kuželovi sa neskôr pridali aj riaditelia nemocníc v Nových zámkoch, Nitre, Poprade či šéfovia štátnych záchraniek v Košiciach a Bratislave a taktiež riaditeľ Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby. 

Do blízkosti letiska v Bagdade dopadli tri kaťuše
Tri rakety typu kaťuša dopadli v pondelok večer do oblasti neďaleko medzinárodného letiska v irackom hlavnom meste Bagdad. S odvolaním sa na irackú armádu o tom informovala agentúra Reuters. Čítať ďalej
16 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Denník SME pred časom informoval o tom, že zmeny sa dotkli aj Inštitútu zdravotnej politiky (IZP), z ktorého odišli takmer všetci zamestnanci vrátane jeho šéfa Martina Smatanu. Okrem toho po Krajčího nástupe z vlastnej vôle odišiel aj šéf Národného centra zdravotníckych informácií Peter Blaškovitš. 

Český internetový portál Novinky.cz v niektorých prípadoch hovorí dokonca o bezpríkladných výmenách funkcionárov. Pripomína tiež, že vláda pod Matovičovým vedením sa pripravuje aj na
Pellegrini: OĽaNO zháňa prednostov okresných úradov na ulici
"Je to výsmech a napľutie do tváre ich voličov," zdôraznil Peter Pellegrini v súvislosti s konaním OĽaNO, ktoré chce napriek sľubom o transparentných výberových konaniach obsadiť všetky posty prednostov okresných úradov svojimi... Čítať ďalej
08 | 06 | 2020 | Peter Haluza
všetkých 72 prednostov okresných úradov. Matovič totiž tvrdí, že šéfovia okresných úradov majú byť predĺženou rukou ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO). 

„Ľudí, ktorí tam dnes sú na základe správnej farby straníckej knižky, bez hanby vyhodíme. Nahradíme ich odborníkmi z týchto úradov, ktorí sa dlhé roky nemohli pohnúť vyššie,“ povedal na margo čistiek premiér. Oznámil to aj napriek tomu, že pred voľbami úradníkom sľuboval možnosť podieľať sa na výbere svojich šéfov. 

Český portál upozorňuje, že Brusel na Matovičove kroky nereaguje. Nereaguje ani česká podpredsedníčka Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová. Tá sa však podľa Noviniek.cz každú chvíľu ozýva s obavami o vývoj demokracie v Poľsku či Maďarsku. 

Zdravotné poisťovne pripravujú ročné zúčtovanie poistného
Platiteľ poistného je povinný uhradiť nedoplatok z ročného zúčtovania do 45 dní odo dňa nadobudnutia právoplatnosti výkazu nedoplatkov. Čítať ďalej
16 | 06 | 2020 | TASR