Liek dexametazón podľa novej štúdie znižuje smrtnosť na COVID-19
16 | 06 | 2020 I TASR

Dexametazón znížil smrtnosť o 35 percent u pacientov s kronavírusom, ktorí museli byť napojení na pľúcne ventilátory.


Vedci v Británii v utorok priniesli prvé dôkazy o tom, že steroidný liek dexametazón znižuje až o jednu tretinu smrtnosť u pacientov s ochorením COVID-19, ktorí sú vo vážnom stave v nemocniciach. Informovala o tom agentúra AP.

Vedci podľa svojich vyjadrení zverejnia výsledky už čoskoro. Štúdia zahŕňa rozsiahly a prísny test na vzorke 2104 náhodne vybraných pacientov, ktorým liek podali a porovnali ich stav s 4321 pacientmi, ktorí absolvovali tradičnú liečbu.

Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje na šesticu nebezpečných výrobkov nahlásených do systému Rapex
Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) upozorňuje na šesticu nebezpečných výrobkov, ktoré boli nahlásené do rýchleho výstražného systému pre nepotravinárske výrobky - Rapex. Čítať ďalej
16 | 06 | 2020 | SITA


Liek bol pacientom podávaný orálne alebo vnútrožilovo. Jeden z vedúcich predstaviteľov štúdie, Peter Horby z Oxfordskej univerzity, na Twitteri uviedol, že dexametazón znížil smrtnosť o 35 percent u pacientov, ktorí museli byť napojení na pľúcne ventilátory, a o 20 percent u tých, ktorým museli dodávať kyslík.

Prínos v oblasti prežitia je podľa Horbyho zrejmý u pacientov, ktorí si vyžadujú prísun kyslíka, a dexametazón by sa mal začať používať pri ich liečbe. "Dexametazón nie je drahý, je dostupný a môže byť použitý okamžite na záchranu životov na celom svete," napísal na Twitteri.

Dexametazón sa používa od 60. rokov minulého storočia na liečbu ochorení ako reumatická artritída a astma, uvádza na svojej webovej stránke stanica BBC. Podáva sa orálne alebo vnútrožilovo.

Agentúra FDA tvrdí, že hydroxychlorochín už nie je prínosný pre pacientov s Covid-19
Americké regulačné orgány zrušili núdzové schválenie používania hydroxychlorochínu na liečbu Covid-19. Lekári budú stále môcť predpisovať liek, ktorý si mimochodom nedávno vzal aj sám prezident Donald Trump, informuje portál... Čítať ďalej
16 | 06 | 2020 | Marek Molnár