Exministerka Tomanová si z úradu komisára pre deti urobila rodinný biznis
16 | 06 | 2020 I Jaroslav Fabok

Exministerka práce a sociálnych vecí Viera Tomanová už päť rokov pôsobí vo funkcii komisárky pre deti. Na úrade zamestnáva aj svojich príbuzných, pričom až 80 percent výdavkov inštitúcie pohltia náklady na mzdy. 


Podľa týždenníka Plus 7 dní totiž z celkového balíka 590-tisíc eur ročne, určeného na chod inštitúcie, až 436-tisíc smeruje práve na mzdy. V praxi tak na plnenie cieľov úradu, ktoré spočívajú najmä v posudzovaní dodržiavania práv dieťaťa, neostáva dostatok zdrojov. 

Úrad komisárky pre deti ale nemá problémy len s hospodárením. Personálna agenda inštitúcie rovnako vyvoláva množstvo otázok. „Vyzerá to tak, že na úrade komisára sa k práci dostanete jednoduchšie ako na úrade práce,“ píše Plus 7 dní. 

Tomanová má zamestnávať aj svojho synovca či švagra. Zamestnala aj štátnu tajomníčku z čias, kedy pôsobila ako ministerka. Úrad tak aktuálne zamestnáva celkovo 13 ľudí, medzi ktorých patrí aj bývalý colník, ktorý bol prijatý bez inzerátu a bez výberového konania. 

Prezidentka nepovažuje obmedzenie nedeľného predaja za primerané a dôvodné
Obmedzenie nedeľného predaja môže byť realizované na báze dobrovoľnosti alebo na základe zákona, ktorý získa dostatočnú podporu poslancov, zdôrazňuje prezidentka. Čítať ďalej
16 | 06 | 2020 | TASR


„Zamestnáva synovca a zamestnávala švagra, teda jeho otca. Dozvedeli sme sa, že prvýkrát sa o možnosti tejto práce rozprávali na rodinnej oslave, tak­že bol zvýhodnený oproti ostatným potenciálnym uchádzačom,“ opisuje situáciu na komisariáte poslanec NR SR Ondrej Dostál (SaS).

Vladimíra Marcinková (Za ľudí) si zas všimla nezvyčajne vysoký počet zahraničných ciest, ktorý pracovníci úradu absolvujú. Z celkovo devätnástich pracovných ciest sa v priebehu minulého roka až na jedenástich zúčastnil Tomanovej synovec. 

Podľa Plus 7 dní na základe týchto skutočností vyzvala Tomanovú nadácia Zastavme korupciu aby z úradu, v ktorom spolu s paušálnymi náhradami zarobí 4 661 eur mesačne, odstúpila. 

Problémom je, že Tomanová bola na čelo úradu v roku 2015 zvolená na sedem rokov. Znenie súčasného zákona zároveň nedovoľuje, aby bola kvôli spomínaným dôvodom odvolaná. Úrad komisárky sa pritom chce voči vzneseným obvineniam brániť a sľubuje, že preukáže neopodstatnenosť týchto pochybností. 

Hlina a Drucker chystajú opozičné noviny ako protiklad k Matovičovým vládnym
Vládne noviny, ktorých vznik oznámil premiér Igor Matovič (OĽaNO), zrejme dostanú konkurenciu. Predstavitelia mimoparlamentných strán Alojz Hlina (expredseda KDH) a Tomáš Drucker (predseda Dobrej voľby) totiž chystajú ich náprotivok - Opozičné... Čítať ďalej
16 | 06 | 2020 | TASR