Českí lekári už vedia, prečo covid-19 zabíja hlavne obéznych ľudí
16 | 06 | 2020 I Imrich Kovačič

Najčastejšie sa ako o priťažujúci faktor pre ťažký priebeh ochorenia covidu-19 hovorí o veku. Ten nikto neovplyvní. Hneď ďalšia je však váha, píše český denník Právo.


Hoci Český štatistický úrad uvádza 18 percent obéznych žien a 20 percent slovenských mužov, pri započítaní ľudí s nadváhou ohrozuje tento rizikový faktor reálne polovicu populácie.

Podľa údajov, ktoré sa postupne začínajú v krajinách postihnutých covidovou pandémiou analyzovať, smrť čaká vo viac percentách práve obéznych pacientov napadnutých koronavírusom. "Zo začiatku epidémie sme mali len informácie, že umiera viac obéznych. Teraz už vieme prečo, "povedal Právu Jozef Čupka, praktický lekár a vedúci pracovnej skupiny preventabilných ochorení Spoločnosti všeobecného lekárstva, ktorý sa zameriava na liečbu obéznych pacientov.
Váhy s limitom 20 kg nestačí

"Podľa štúdie vedcov z Univerzity Johnsa Hopkinsa, aktuálne publikovaných v časopise Lancet, obezita zvyšuje riziko horšieho priebehu infekcie covid-19 viacerými spôsobmi. Obmedzuje pľúcnu ventiláciu, zhoršuje imunitnú reakciu na vírusovú infekciu, podporuje v organizme tvorbu zápalov a zvyšuje riziko vzniku mikrozrazenín v cievnom systéme. Tým všetkým negatívne ovplyvňuje kardiovaskulárne funkcie človeka," zdôrazňuje lekár. "Covid tak túto chorobu, a obezita je choroba a nie len estetický problém, zvýraznil. Rozsvietil u nej akési výstražné svetielko, na ktoré sa snažia odborníci už dlho upozorňovať, "dodáva.

Prostriedky na dezinfekciu rúk môžu byť nebezpečné
Antiseptiká používané na ochranu pred koronavírusom ničia aj prirodzenú ochranu rúk, tvrdí ruský epidemiológ. Uviedol Tsargrad.tv. Čítať ďalej
08 | 06 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


Pritom signály, ktoré ukazujú na zhoršujúcu sa situáciu a priberanie populácie na váhe, sa objavujú aj v mnohých iných odboroch než len v tom lekárskom. "Keď som sa napríklad jednej svojej pacientky pri prvej návšteve spýtal, koľko váži, odpovedala 120 kilogramov. Mám už bohatú prax v liečbe obéznych ľudí a dokážem odhadnúť, kto koľko váži. Pani mala cez 140 kilogramov, a keď som sa jej pýtal, kde sa vážila, povedala že doma. Lenže jej váha mala maximálny limit 120 kilogramov, "uviedol príklad špecialista na obezitu.
Obézni pacient liečený remdesivirem prežil

"Takže sa začali vyrábať váhy s limitom 160 kilogramov. Výrobcovia nábytku robia širšie stoličky. V leteckej doprave si lámu hlavu, ako to vyriešiť, aby sa cestujúci na sedadlo vošli," vymenúva lekár s tým, že ani v zdravotníctve nie sú pripravení na morbídne obéznych.

"Na operačných sálach nie sú stoly a vozíky, ktoré by toľko kilogramov uviezli. A je problém takých pacientov vôbec transportovať. Pritom stačí už len päťpercentné zníženie váhy a my môžeme pacientom s hypertenziou alebo cukrovkou znižovať lieky, alebo ich úplne vysadiť. Preto sme teraz oslovili poisťovne, aby prispievali obéznym na lieky, ktoré už sú na trhu viac ako dva roky, pretože tým zdravotný systém vo finále ušetrí," hovorí Jozef Čupka.

Profesie ktoré môžu očakávať rast platov po skončení pandémie
Špecialisti z Inštitútu progresívneho vzdelávania označili povolania, ktoré by mohli očakávať lepšie platy po ukončení pandémie koronavírusu, píšu Ria Novosti. Čítať ďalej
31 | 05 | 2020 | Imrich Kovačič


Covid na riziká spojené s obezitou upozornil veľmi nemilosrdným spôsobom. Celá krajina sledovala boj o život prvého českého pacienta liečeného remdesivirom, u ktorého podľa ošetrujúcich lekárov bola práve obezita tým najväčším protivníkom, ktorý im sťažoval boj o jeho život. Našťastie boli zdravotníci úspešní.
Obezita bráni aj novému životu

Veľa chorôb, ktoré s vyššou váhou súvisia už majú ľudia v povedomí. Ženám významne berie šancu otehotnieť a priviesť na svet zdravé dieťa, u obéznych mužov obezita drasticky znižuje plodnosť. A to v čase, keď sa podľa Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky počet narodených detí na jednu ženu v Česku pohybuje okolo čísla 1,70.

"Cieľom liečby neplodnosti nie je počať, ale porodiť zdravé dieťa. U obéznych matiek je vyššie riziko potratov aj predčasných pôrodov. Stretávame sa aj s vyšším výskytom tehotenskej cukrovky a vysokým tlakom. Zlou výživou v tehotenstve získava bábätko sklon k poruchám metabolického systému a rodia sa abnormálne veľké," popisuje komplikácie spojené s obezitou Štěpán Machač, lekár z centra asistovanej reprodukcie IVF Clinic, s tým, že u mužov obezita zase zhoršuje kvalitu spermiogramu.

Imunitu môže oslabiť aj šport s nedostatočnou regeneráciou
Imunitný systém a obranyschopnosť proti vírusom a baktériám ovplyvňujú rôzne faktory vrátane fyzickej aktivity. Čítať ďalej
15 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR