Absurdné! Ďalšia socha má namále. Tentoraz vadí Gándhí, údajne bol rasista
16 | 06 | 2020 I Imrich Kovačič

Boj proti "nevhodným" sochám vo Veľkej Británii stále pokračuje. Po zničení sochy Winstona Churchilla sa dostala rad na socha indického vodcu Mahátma Gándhího v Leicesteri. Vznikla petícia, ktorá volá po jej odstránení a podpísalo ju už viac ako 5 000 ľudí. Informoval o tom server BBC.


Nie je to prvýkrát, čo niekto volá po odstránení sochy Gándhího. V minulom roku to požadovali študenti z Manchestru, pretože sa podľa nich, vodca indického boja za nezávislosť, dopustil rasistických výrokov.


Profesor indickej histórie na Oxfordskej univerzite Faisal Devji povedal, že debata o odstránení sochy je absurdná. "Bol omylný rovnako ako všetci ľudia, ale porovnávať ho s otrokármi je už trochu moc," uviedol. Podľa neho socha tiež reprezentuje početnú gudžarátsku komunitu utečencov v meste.


Niektorí akademici zaznamenali Gándhího hanlivé názory na domorodých Afričanov počas jeho pobytu v Južnej Afrike na konci 19. storočia. Gándhího vnuk a životopisec Rajmohan Gandhi pripustil, že jeho starý otec mal predsudky k obyvateľom Južnej Afriky, ale nešlo o rasizmus v jeho podstate.


Bývalý poslanec Keith Vaz, ktorý bol na odhalení Gándhího sochy v roku 2009, nazval indického vodcu "jedným z najväčších mierotvorcov v histórii" a uviedol, že sochu bude brániť vlastným telom. Rada mesta Leicester uviedla, že petícia ešte nebola predložená úradu.


Rusko začalo trestné stíhanie kvôli odstráneniu Konevovej sochy v Prahe
Vyšetrovací výbor Ruskej federácie začal trestné stíhanie kvôli odstráneniu sochy sovietskeho maršala Ivana Koneva v Prahe, informujú Hospodářské noviny. Čítať ďalej
10 | 04 | 2020 | Timotej Dudka