Sudcovia sprísňujú tresty pre vodičov pod vplyvom alkoholu
15 | 06 | 2020 I SITA

Súdy na Slovensku udeľujú v súvislosti so šoférovaním pod vplyvom alkoholu prísnejšie tresty než v minulosti.


Uviedlo to Ministerstvo spravodlivosti SR (MS SR) v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA zaslalo tlačové oddelenie ministerstva. Pri svojom tvrdí sa rezort spravodlivosti odvoláva na štatistické údaje Analytického centra MS SR. To uvádza, že súdy začali častejšie využívať trest prepadnutia veci v kombinácii s iným trestom.

V roku 2018 bol trest prepadnutia veci v kombinácii s inou formou trestu udelený v štyroch prípadoch. V roku 2019 bola 16-krát uložená kombinácia podmienečného trestu, zákazu šoférovania a prepadnutia veci a deväťkrát kombinácia nepodmienečného trestu, zákazu šoférovania a prepadnutia veci.

Súdy využili šesťkrát aj kombináciu prepadnutia veci a zákazu šoférovania, štyrikrát zákaz šoférovania, prepadnutie veci a peňažný trest. V dvoch prípadoch bolo prepadnutie veci uložené súčasne s podmienečným trestom s probačným dohľadom a v jednom prípade bolo uložené prepadnutie veci v kombinácii s nepodmienečným trestom.

Richter v podozrení. NAKA spustila vyšetrovanie, v ktorom figuruje aj exminister
NAKA začala s trestným stíhaním vo veci zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. V podozrení je aj exminister práce Ján Richter či bývalý štátny tajomník Viktor Stromček. Čítať ďalej
15 | 06 | 2020 | Jaroslav Fabok


MS SR deklaruje sprísňovanie trestov na prípade, ktorý riešil Okresný súd v Michalovciach. Vodič po požití alkoholických nápojov viedol motorové vozidlo aj napriek tomu, že bol trestným rozkazom odsúdený za prečin ohrozovania pod vplyvom návykovej látky. Pri zastavovaní policajnou hliadkou na jej znamenie zastaviť nereagoval a pokračoval v jazde ďalej.

Ponáhľal sa tak, že na následnom ostrovčeku nezvládol riadenie a prevrátil svoje auto na strechu. Po odobratí krvi mu bolo nameraných 1,47 promile. Vodič bol doposiaľ päťkrát súdne trestaný za skutky spojené s vedením motorového vozidla pod vplyvom alkoholu či marenia výkonu úradného rozhodnutia.

V evidenčnej karte vodiča mal sedem záznamov, z toho v štroch prípadoch spôsobil dopravnú nehodu. Sudca Okresného súdu Michalovce uložil obvinenému okrem trestu odňatia slobody aj trest zákazu činnosti viesť motorové vozidlo na doživotie a trest prepadnutia veci, konkrétne jeho osobného automobilu.

Premiér dúfa, že obvinená Monika J. nebude „falošne spievať"
Keď obvinená bývalá štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika J. bude „spievať", podľa predsedu vlády Igora Matoviča (OĽaNO) budú všetci radi. Čítať ďalej
15 | 06 | 2020 | SITA