Slovensko odmietlo prijať ďalších cudzincov, podľa SIS sú bezpečnostnou hrozbou
15 | 06 | 2020 I Jaroslav Fabok

Slovenská cudzinecká polícia odmietla prijať ďalších cudzincov, ktorí sú podľa Slovenskej informačnej služby (SIS) hrozbou pre bezpečnosť štátu. Tentoraz odmietla až piatich Ukrajincov, z ktorých niektorí majú na Slovensko silné a dlhoročné väzby. 


O odmietavom postoji voči cudzincom zo strany SIS a polície informuje portál Noviny.sk televízie JOJ. V zozname odmietnutých cudzincov sa nachádza aj Ukrajinka Anastasiia Lakovlieva, ktorá na Slovensku žije od svojich 13-tich rokov. 

"No, nie je to vôbec ľahké. Ja si naozaj nemyslím, že by som mohla nejak Slovensko ohroziť. Ja tu bývam od 13-tich rokov. Ja si fakt neviem predstaviť, čo by som ja mohla urobiť,“ uvádza Ukrajinka, ktorej polícia nevysvetlila dôvody rozhodnutia. 

Z rozhodnutia vyplýva, že má pre Slovensko predstavovať nebezpečenstvo, čo si však nedokáže vysvetliť. Napriek tomu rozhodnutie o jej vyhostení stále právoplatné nie je z dôvodu, že podala odvolanie, na ktoré mala SIS poslať stanovisko v 15 dňovej lehote. Informačná služba ho ale poslala takmer po štyroch mesiacoch, čo je podľa slov advokáta porušením zákona. 

Richter v podozrení. NAKA spustila vyšetrovanie, v ktorom figuruje aj exminister
NAKA začala s trestným stíhaním vo veci zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. V podozrení je aj exminister práce Ján Richter či bývalý štátny tajomník Viktor Stromček. Čítať ďalej
15 | 06 | 2020 | Jaroslav Fabok


Portál Noviny.sk ozrejmuje, že aj ďalší z odmietnutých majú podľa SIS predstavovať bezpečnostné riziko. Podľa Milana Kurotu, ktorý 12 rokov pomáha cudzincom, ide o ukrajinských podnikateľov zaoberajúcich sa malým biznisom. 

Jeden z nich má podnikať s posypovou soľou, ďalší v stavebníctve. „Nemal som nikdy problém s políciou, ani s daňovým úradom. Ani s inými som problém nemal. Neviem, prečo ja nemôžem tu bývať,“ hovorí jeden z dotknutých Ukrajincov. 

"Kompetentné štátne orgány vykonávajú svoju pôsobnosť náležite vo vzťahu k úlohám, ktoré sú zo zákonov povinné plniť a postupujú vždy v zmysle platných právnych úprav, zákonov a nariadení,"  vysvetľuje situáciu hovorkyňa Prezídia policajného zboru Denisa Bárdyová. 

V minulosti mala podobný postup kritizovať aj ombudsmanka, ktorá dokonca pri jednom z prípadov hovorila o porušovaní ústavných práv. Z rozhodnutia Ústavného súdu SR pritom vyplýva, že dotknuté osoby by sa mali dozvedieť aspoň základné informácie o tom, prečo pre Slovensko predstavujú bezpečnostnú hrozbu. 

V Česku sa od pondelka menia niektoré opatrenia proti šíreniu koronavírusu
Od pondelka sa v Česku menia niektoré pravidlá zavedené z dôvodu šírenia nového koronavírusu. Čítať ďalej
15 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR