Roman O., obžalovaný v kauze vraždy exprimátora Hurbanova, ostáva vo väzbe
15 | 06 | 2020 I TASR

Roman O., ktorý je obžalovaný v kauze úkladnej vraždy exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternáka z roku 2010, ostáva vo väzbe.


Rozhodol o tom senát Najvyššieho súdu (NS) SR, ktorý na svojom pondelkovom pojednávaní zamietol žiadosť o prepustenie obvineného z väzby. Informovala o tom hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

"Žiadosť obvineného Romana O. o prepustenie z väzby na slobodu senát zamietol s tým, že ho naďalej ponechal vo väzbe z dôvodu existencie tzv. útekovej a kolúznej väzby. Senát väzbu dohľadom probačného a mediačného úradníka nenahradil," priblížila Važanová. Dodala, že senát zrušil napadnuté uznesenie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v celom rozsahu na podklade sťažnosti špeciálneho prokurátora.

Richter v podozrení. NAKA spustila vyšetrovanie, v ktorom figuruje aj exminister
NAKA začala s trestným stíhaním vo veci zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. V podozrení je aj exminister práce Ján Richter či bývalý štátny tajomník Viktor Stromček. Čítať ďalej
15 | 06 | 2020 | Jaroslav Fabok


ŠTS v Banskej Bystrici rozhodol o prepustení Romana O. z väzby koncom mája. Vzhľadom na stav dokazovania, keď väčšinu svedkov už vypočul, dospel súd k záveru, že možno nahradiť väzbu reštriktívnymi opatreniami. Nad obžalovaným nariadil dohľad probačného a mediačného úradníka s použitím technických zariadení na lokalizáciu, rovnako nariadil odobratie jeho cestovného pasu. Prokurátor podal sťažnosť voči takémuto rozhodnutiu.

Roman O. mal byť objednávateľom vraždy exprimátora. V kauze obžaloba viní z tohto skutku aj sprostredkovateľku Alenu Zs. a Vladimíra M., ktorý mal objednávku vraždy prevziať a zadať jej vykonanie. Strelec Štefan Kaluz si za ňu už právoplatne odpykáva 25-ročné väzenie.

Premiér dúfa, že obvinená Monika J. nebude „falošne spievať"
Keď obvinená bývalá štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika J. bude „spievať", podľa predsedu vlády Igora Matoviča (OĽaNO) budú všetci radi. Čítať ďalej
15 | 06 | 2020 | SITA