Richter v podozrení. NAKA spustila vyšetrovanie, v ktorom figuruje aj exminister
15 | 06 | 2020 I Jaroslav Fabok

NAKA začala s trestným stíhaním vo veci zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. V podozrení je aj exminister práce Ján Richter či bývalý štátny tajomník Viktor Stromček. 


O údajnom biznise s pracovnými povoleniami mal ešte minulý rok začať hovoriť prvý odsúdený v kauze Kuciak, Zoltán Andruskó. Bývalí predstavitelia vlády mali dostávať desiatky tisíc eur za rýchle a bezproblémové vybavovanie pracovných povolení a povolení na bývanie, píše portál TVnoviny. 

Z výpovede Andruskóa vyplýva, že zločinecká skupina mala fungovať ešte v októbri minulého roka. Na začiatku schémy mala byť personálna agentúra, ktorej riaditeľom je Andruskóov kamarát Boris Gatial. Všetci aktéri, ktorých odsúdený za sprostredkovanie vraždy novinára Jána Kuciaka označil za súčasť zoskupenia, akékoľvek obvinenia odmietajú.

Gatial, ktorý prostredníctvom svojej agentúry zamestnáva Srbov a Ukrajincov, mal podľa slov odsúdeného platiť všimné buď Stromčekovi, ktorý v tej dobe pôsobil ako štátny tajomník na rezorte dopravy, alebo Richterovi. 

Premiér dúfa, že obvinená Monika J. nebude „falošne spievať"
Keď obvinená bývalá štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika J. bude „spievať", podľa predsedu vlády Igora Matoviča (OĽaNO) budú všetci radi. Čítať ďalej
15 | 06 | 2020 | SITA


„Cítim sa aj dosť dotknutý, že ja musím reagovať na slová zločinca, ktorý klame a podvádza a má záujem doviesť do nepríjemnej situácie ministra,“ zdôrazňoval ešte minulý rok v novembri Ríchter. S obvineniami nesúhlasí ani Stromček, ktorý dodáva, že nemal kompetencie ani dosah na vybavovanie takýchto povolení. 

TVnoviny doplňujú, že Richter podľa vlastných slov nebol doteraz oslovený a v tejto veci na polícii nevypovedal. Polícia rovnako nekontaktovala ani podnikateľa Gatiala. Aktuálne však vyšetrovanie podozrenia dostal na stôl šéf vyšetrovacieho tímu Kuciak Peter Juhás. 

„V predmetnej veci bolo začaté trestné stíhanie pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny,“ priblížila Denisa Bárdyová, hovorkyňa Prezídia policajného zboru. Napriek tomu vo veci zatiaľ nepadlo konkrétne obvinenie.

AKTUALIZOVANÉ: Ruský súd odsúdil bývalého amerického námorníka na 16 rokov za špionáž
Ruský súd dnes odsúdil Američana, ktorý je tiež držiteľom britského, kanadského a írskeho pasu. Vyšetrovanie tvrdilo, že bol po dvoch rokoch špionáže prichytený pri čine, informuje portál RT. Čítať ďalej
15 | 06 | 2020 | Marek Molnár