Poslanci NRSR požiadali hlavného hygienika, aby zrušil zákaz nedeľného predaja
15 | 06 | 2020 I TASR

Poslanci Národnej rady (NR) SR Ondrej Dostál, Radovan Kazda (obaja SaS) a Ján Benčík (Za ľudí) požiadali hlavného hygienika SR Jána Mikasa o zrušenie zákazu nedeľného predaja.


Upozorňujú ho na možnú protiústavnosť opatrenia Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorým sa zakázal nedeľný maloobchodný predaj. Dostál o tom informoval na sociálnej sieti.

Možnú protiústavnosť poslanci vidia vo viacerých smeroch. Dostál tvrdí, že zákaz je neodôvodnený legitímnym verejným záujmom. "Máme pochybnosti o tom, že skutočným dôvodom zákazu nedeľného maloobchodného predaja je ochrana verejného zdravia, keďže prevádzky sú povinné vykonávať dezinfekciu a preventívne opatrenia pravidelne aj počas týždňa," spresnil.

Zákaz podľa poslancov ide nad rámec rozsahu nevyhnutného na splnenie deklarovaného cieľa. "Považujeme za nepreukázaný dôvod, pre ktorý je potrebné dezinfikovať celý deň a každú nedeľu," poznamenal Dostál s tým, že ÚVZ SR nevysvetlil, prečo sa nariadenie netýka všetkých prevádzok. Rovnako si myslí, že sanitárnym dňom môže byť akýkoľvek deň v týždni. Rozhodnutie, aby tým dňom bola práve nedeľa, vnímajú poslanci ako politické dôvody.

Slovensko odmietlo prijať ďalších cudzincov, podľa SIS sú bezpečnostnou hrozbou
Slovenská cudzinecká polícia odmietla prijať ďalších cudzincov, ktorí sú podľa Slovenskej informačnej služby (SIS) hrozbou pre bezpečnosť štátu. Tentoraz odmietla až piatich Ukrajincov, z ktorých niektorí majú na Slovensko silné a dlhoročné väzby.... Čítať ďalej
15 | 06 | 2020 | Jaroslav Fabok