Podozrenie z cenzúry vo vysielaní sa nepotvrdilo, konštatuje Rada RTVS
15 | 06 | 2020 I TASR

Podozrenie z cenzúry sa v súvislosti s informovaním o telefonáte bývalého predsedu Národnej rady (NR) SR Andreja Danka s obvinenou Alenou Zs. v rámci vysielania RTVS nepotvrdilo.


Konštatuje to Rada RTVS na základe správy špeciálnej komisie, ktorá mala prešetriť údajné cenzorské zásahy v sekcii spravodajstva a publicistiky. Uznesenie prijala na svojom pondelkovom rokovaní.

Rada RTVS v tejto súvislosti, rovnako ako špeciálna komisia, poznamenala, že predmetná informácia o telefonickej komunikácii odznela vo vysielaní RTVS v priebehu dvoch dní v rôznych podobách celkovo 53-krát. Fakt, že príspevok nebol zopárkrát publikovaný, označila rada za "štandardné editorské rozhodnutie zodpovedných pracovníkov RTVS".

Slovensko odmietlo prijať ďalších cudzincov, podľa SIS sú bezpečnostnou hrozbou
Slovenská cudzinecká polícia odmietla prijať ďalších cudzincov, ktorí sú podľa Slovenskej informačnej služby (SIS) hrozbou pre bezpečnosť štátu. Tentoraz odmietla až piatich Ukrajincov, z ktorých niektorí majú na Slovensko silné a dlhoročné väzby.... Čítať ďalej
15 | 06 | 2020 | Jaroslav Fabok


Tí zároveň odmietli akékoľvek tlaky z vonkajšieho prostredia, deklarovali, že postupovali len v zmysle štatútu a zákona. Komisia na margo neodvysielaných príspevkov zároveň doplnila, že neobsahovali žiadne informácie navyše, ktoré by neodzneli v rámci ďalších príspevkov. Uznesenie Rady RTVS bude následne doručené aj predmetnému parlamentnému výboru.

Výbor Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá požiadal Radu RTVS, aby prešetrila zabezpečenie nestrannosti a plurality v spravodajstve a publicistike verejnoprávneho média a možné porušenia zákona o RTVS i ústavného zákazu cenzúry. Odzneli totiž podozrenia, že vedenie spravodajstva RTVS zlyhalo, nebolo objektívne a preferovalo záujem vtedajšieho predsedu parlamentu.

Výbor sa zaoberal stanoviskom RTVS k štúdii MEMO98. Analýza pod názvom Slovenské voľby 2020 v informačnom priestore konštatovala, že RTVS si nesplnila svoju verejnoprávnu funkciu, keďže nebola nestranná. Okrem štúdie MEMO98 kriticky zhodnotilo spravodajstvo RTVS aj Transparency International Slovensko (TIS).

Matovič a Kollár sa obávajú politického zneužitia dôvodov na odvolanie šéfa prokuratúry
Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) a premiér Igor Matovič (OĽaNO) majú obavu, že by v budúcnosti mohlo dôjsť k politickému zneužitiu dôvodov, pre ktoré bude možné predložiť návrh na odvolanie generálneho prokurátora. Čítať ďalej
15 | 06 | 2020 | SITA