Od dnes sa v materských a základných školách zmierňujú niektoré opatrenia
15 | 06 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Zmiernenie niektorých opatrení vyplýva z uvoľnenia, ktoré boli v školách a školských zariadeniach zavedené z dôvodu pandémie nového koronavírusu.


Povinné meranie teploty žiakov pri vstupe do školy už nebude povinné, rušia sa tiež mimoriadne obmedzenia na maximálny počet žiakov v triede alebo skupine.

Učitelia budú môcť opäť zlúčiť rozdelených spolužiakov do jednej triedy, pretože bude zrušený zákaz zmiešavania detí v triedach. Zrušené sú aj obmedzenia na počty žiakov v materských školách a pre 1. až 5. ročník základných škôl. Od 1. júna platilo, že v materských školách mohlo byť v skupine maximálne 15 a na základnej škole 20 detí.

Ruší sa aj prehlásenie zákonného zástupcu o zdravotnom stave dieťaťa pre materskú školu. V platnosti však stále ostáva vyhlásenie zákonného zástupcu o bezinfekčnosti dieťaťa.

Volebná líderka OĽaNO nesúhlasí s Matovičom, nechce zákaz predaja v nedeľu
Podľa vlastných slov je politickým nováčikom. Napriek tomu sa v hnutí OĽaNO stala Mária Šofranko volebnou líderkou a získala vyše 95-tisíc preferenčných hlasov. V prípade nedeľného zákazu predaja však nesúhlasí s premiérom Igorom Matovičom a... Čítať ďalej
14 | 06 | 2020 | Jaroslav Fabok


Denná prevádzka škôl je od pondelka rozšírená z pôvodných deviatich hodín na desať. Ruší sa aj zákaz konania školských hromadných podujatí, ako sú napríklad školské besiedky, dodržiavať sa však majú nariadenia hlavného hygienika. V materských školách je povolené umývanie zubov detí.

Zrušený je aj desaťminútový limit na zotrvanie zákonného zástupcu v priestore školy. Podľa ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS) sa odporúča minimalizovať ich čas zotrvania v priestoroch školy.

Pridáva sa však nová podmienka, a to zverejnenie oznamu o tom, za akých podmienok dieťa, respektíve žiak nemôže vstúpiť do školy. Tento zoznam podľa ministra školstva musí byť umiestnený na vchodových dverách školy.

Sociálne obmedzenia predstavujú riziko pre vývoj adolescentov
Obmedzený osobný kontakt medzi mladými ľuďmi v čase pandémie môže mať pre nich dlhodobý negatívny dopad. Čítať ďalej
14 | 06 | 2020 | SITA