Koalícia hodnotí prvý rok prezidentky pozitívne,oceňuje jej ľudskosť i odbornosť
15 | 06 | 2020 I TASR

Prvý rok prezidentky SR Zuzany Čaputovej v úrade hodnotia OĽaNO, Sme rodina a SaS pozitívne. Hnutie OĽaNO verí, že hlava štátu bude mostom medzi hodnotovými svetmi.


Podľa slov svojej hovorkyne Dáši Macaríkovej oceňuje predovšetkým jej ľudskosť, s akou pristupuje k povinnostiam. Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) vyzdvihol, že sa dokázala odstrihnúť od straníckej politiky. "Vnímam ju ako prezidentku pre všetkých," uviedol pre TASR. SaS skonštatovala, že Čaputová do paláca priniesla okrem ľudskosti aj odbornosť a aktívne angažovanie sa.

"Jej doterajšia činnosť je veľmi dôstojná, vyvážená a férová voči Slovensku, politikom a občanom. Veríme, že pani prezidentka bude mostom medzi hodnotovými svetmi liberálov a konzervatívcov a bude komunikovať so všetkými občanmi bez rozdielu," uviedlo OĽaNO. Dodalo, že jej patrí tiež poďakovanie za otváranie tém, ktorým tak jej hlas dáva vyššiu váhu. Kladne vníma aj jej vyjadrenia k problémom, ktoré trápia slovenskú spoločnosť. Hnutie ocenilo aj to, že poukazuje na oblasti, v ktorých sme ako krajina úspešní.

"Je symbolické, že práve na 100. výročie volebného práva aj slovenských žien sme si za hlavu štátu zvolili ženu. Týmto krokom sa tak Slovensko výrazne odlíšilo od postkomunistických krajín, čo je dobrým signálom aj pre svet a na našu krajinu to vrhá svetlo občianskej vyspelosti," doplnilo OĽaNO.

Takmer polovica Slovákov sa počas pandémie zapojila do dobrovoľníckych aktivít
Po zavedení núdzového stavu v čase pandémie koronavírusu sa takmer polovica Slovákov (46 percent) stihla zapojiť do dobrovoľníckej aktivity a ďalšia desatina sa zapojiť plánovala. Čítať ďalej
15 | 06 | 2020 | SITA


Šéf parlamentu Boris Kollár síce vníma prezidentku nadstranícky, poukázal ale na jej skôr liberálny či progresívno-liberálny pohľad na svet. "Od tohto neupustila, ale nikto to od nej ani neočakáva. Chcem tým povedať, že máme na niektoré otázky iný názor. Neznamená to však, že ju týmto chcem nejakým spôsobom napádať," poznamenal s tým, že jej názor rešpektuje.

Funkcie sa podľa neho zhostila veľmi dobre. Tvrdí, že je konzistentná a že si zachovala osobnú integritu. Poukázal aj na jej vystúpenie v parlamente, kedy predniesla správu o stave republiky. "Môžem potvrdiť, že po veľmi veľa rokoch, keď vystúpil prezident v pléne, tak pani prezidentke tlieskali naprieč celým politickým spektrom," dodal.

O dávku v nezamestnanosti bude možné od júla požiadať aj na úrade práce
Od 1. júla tohto roka už budú môcť nezamestnaní požiadať o dávku v nezamestnanosti nielen v Sociálnej poisťovni, ale aj na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny. Čítať ďalej
15 | 06 | 2020 | SITA


"Pani prezidentka Zuzana Čaputová si zaslúži naše uznanie, pretože do funkcie úradu prezidenta vniesla okrem odbornosti a aktívneho angažovania sa aj ľudský rozmer. Jej snaha o obranu demokratických hodnôt sa prejavuje tak v symbolickej rovine, ako aj v konkrétnych krokoch," uviedol pre TASR hovorca SaS Ondrej Šprlák. Strana pripomenula napríklad to, že si prezidentka prišla iniciatívne vypočuť správu verejnej ochrankyne práv.

Za najzásadnejší krok prezidentky počas prvého roka vo funkcii považuje SaS vymenovanie nových ústavných sudcov, čím po dlhej dobe opäť sfunkčnila Ústavný súd SR. "Taktiež pozitívne hodnotíme jej správu o stave Slovenskej republiky, pretože triezvo zhodnotila súčasnosť a pozerala sa aj do budúcnosti," dodal hovorca.

O svojom ďalšom pôsobení by mal Lučanský informovať do konca mesiaca
Policajný prezident Milan Lučanský by mal o svojom ďalšom pôsobení v polícii informovať do konca mesiaca. Ako dnes povedal pred zasadnutím Bezpečnostnej rady SR, vyplýva to z jeho dohody s ministrom vnútra Romanom Mikulcom (OĽaNO). Čítať ďalej
15 | 06 | 2020 | SITA