Sme rodina neovládne stavebné odbory na okresných úradoch, hovorí Matovič
14 | 06 | 2020 I Peter Haluza

Politickými nominantmi budú iba prednostovia okresných úradov, vyhlásil premiér.


Pôvodná predstava Igora Matoviča bola, že okresné úrady (OÚ) budú úplne odpolitizované, zmena však nastala po rokovaní s poslaneckým klubom OĽaNO v parlamente. Po tomto stretnutí došlo k dohode, že "hrubá čiara" medzi politikou a odbornosťou sa spraví až od funkcie prednostu OÚ smerom nižšie. V diskusnej relácii Na Telo na TV Markíza to povedal premiér Igor Matovič (OĽaNO).

V zmysle takejto politiky by tak nemali nominanti hnutia Sme rodina obsadzovať posty šéfov odborov výstavby a bytovej politiky na OÚ, ako to požadoval Boris Kollár. "To je uzavreté, sme dohodnutí, po prednostovi to končí a nedovolím osobne, aby akékoľvek nominácie siahali ďalej," vyhlásil premiér.

Matovič si berie príklad od Kočnera
Pôjde pri obsadzovaní postov na okresných úradoch o ich očistu, alebo o obsadenie tými "správnymi" ľuďmi? Čítať ďalej
07 | 06 | 2020 | Arpád Németh


V oblasti stavebných konaní podľa neho nastane zmena vďaka novelizácii stavebného zákona. "Keď projektant dá pečiatku, tak tým človek pádom dostane stavebné povolenie. A keď mesto a obec chce nejaké dodatočné podmienky, nech si to napíše do územného plánu," vyhlásil Matovič.
Preambulu Ústavy SR meniť nechce

"Mysím si, že netreba Slovákom upierať, že sme štátotvorný národ, tak ako sú Maďari štátotvorný národ v Maďarsku, tak Slováci sú na Slovensku. Ja osobne by som túto časť Ústavy nemenil. Samozrejme je to na diskusiu," povedal premiér v súvislosti so snahou Maďarov žijúcich na Slovensku zmeniť prembulu Ústavy SR.

Snahou niektorých menšinových politických hnutí je, aby sa zmenil text preambuly ústavy z "My, národ slovenský‘ na "My, občania Slovenskej republiky". Ďalej požadujú aj nápravu zákona o dvojitom občianstve, prijatie obsiahleho menšinového zákona a ďalší rozvoj zaostalých zmiešane obývaných regiónov.

 

Záznamy o činnosti permanentného krízového štábu neexistujú
Na rozhodnutia poradných orgánov sa v kuse odvolával premiér Igor Matovič pri zavádzaní všetkých obmedzujúcich opatrení. O zasadnutiach však neexistujú záznamy! Čítať ďalej
13 | 06 | 2020 | Peter Haluza