Rusko nakoniec vyhralo „ropnú vojnu“ s USA a Saudskou Arábiou
14 | 06 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

USA a Saudská Arábia nepriamo pomohli Rusku zvýšiť predaj ropy. Uviedol portál Sovetov.su.


Americké úrady, ktoré sa neustále usilujú oslabiť Rusko, mu napokon paradoxne pomohli zvíťaziť v „ropnej vojne“ so Saudskou Arábiou. Okrem toho si USA svojou politikou poškodili svoj vlastný ropný sektor, uviedol ruský odborník na ropný priemysel Alexej Anpilogov.


Ruské ropné tankery totiž v USA už netrpezlivo čakajú. Američania urobili najväčší nákup ruského čierneho zlata za deväť rokov. USA nakupujú od Ruska preto, lebo Saudská Arábia podcenila pohyb na ropnom trhu.


Anpilogov poznamenal, že ropu musia USA kupovať z dvoch vážnych dôvodov. Americké rafinérie sú navrhnuté tak, aby spracovávali „ťažké“ triedy ropnej suroviny. Zatiaľ čo v USA ťažia len „ľahké“ triedy. Američania používali hlavne ropu z Venezuely. Prezident Donald Trump ale nariadil proti Venezuele sankcie. Takže USA zostali bez venezuelskej ropy. Pričom ropu z Venezuely teraz nakupuje Čína.


Takže cenným dodávateľom ropy pre USA sa stalo Rusko. Alexej Anpilogov zdôraznil, že zvýšený dopyt po značkovej ruskej rope Ural ju robí drahšou než doteraz najdrahšiu ropu Brent.


Ropa stúpla na trojmesačné maximá. Rusko a Saudská Arábia predlžujú zníženie produkcie
Medzinárodný referenčný typ pre oceňovanie ropy Brent presiahol hodnotu 43 dolárov za barel prvýkrát od začiatku marca v pondelok po tom, čo sa hlavní vývozcovia rozhodli ponechať výrobné obmedzenia až do konca júla, informuje portál... Čítať ďalej
08 | 06 | 2020 | Marek Molnár

„Ropná vojna vyvolaná Saudskou Arábiou samozrejme zasiahla aj Rusko. Zisky z ropy a plynu sa výrazne znížili. Ruská federácia sa však na krízový scenár pripravovala už mnoho rokov. Preto konfrontácia omnoho viac zasiahla USA a Saudskú Arábiu,“ vysvetli Anpilogov.


Faktom je, že saudskoarabské hospodárstvo je výrazne závislé od vývozu ropy. Prudký pokles príjmov z predaja prinútil vládnucu rodinu ísť pýtať peniaze do ich Národnej banky. Jej rezervy dosiahli 450 miliárd dolárov. Ale v priebehu mesiaca sa táto suma znížila o 50 miliárd. Vládcom Saudskej Arábie začalo byť jasné, že sa týmto tempom rezervy rýchlo vyčerpajú.


V máji saudský minister financií Mohammed al-Džadaán uviedol, že takúto krízu si v krajine nepamätá. Saudská Arábia musela zastaviť vyplácanie viacerých sociálnych dávok. Daň z pridanej hodnoty sa dokonca strojnásobila.


Anpilogov nakoniec dodáva, že Saudská Arábia má vďaka svojej ropnej politike teraz problém udržať svoj štátny rozpočet. A naopak Rusko zvýšilo svoj vývoz ropy. Takže sa Rusko môže pokojne vyhlásiť za víťaza „ropnej vojny“ vďaka neúmyselnej podpore USA a Saudskej Arábie, ktorí ju v podstate začali.


Petrobras sa bojí sankcií USA a odmieta obchodovať s loďami pôsobiacimi vo Venezuele
Brazílska štátna ropná spoločnosť Petrobras sa obáva amerických sankcií a tvrdí, že sa nebude zaoberať loďami, ktoré za posledný rok pôsobili vo Venezuele, informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 06 | 2020 | Marek Molnár