Ministerstvo dopravy zvažuje pri rekreačných poukazoch viacero variantov
14 | 06 | 2020 I Jaroslav Fabok

Hoci ministerstvo dopravy už potvrdilo, že rekreačné poukazy rušiť neplánuje, zatiaľ nie je vôbec isté, v akom režime budú fungovať. S konkrétnym návrhom by ministerstvo chcelo prísť v najbližších dňoch, avšak stále nie je jasné, kto a v akom objeme za ne bude platiť.  


Týždenník Trend informuje, že v súvislosti s dotáciami na rekreačné poukazy je na stole hneď niekoľko možností. Podľa jednej z nich by mal až do konca roka 2021 poukazy dotovať namiesto zamestnávateľov štát. 

V období po roku 2021 by malo ministerstvo efektívnosť poukazov začať vyhodnocovať a následne by ich opäť, tak ako doteraz, mali financovať zamestnávatelia. Tí by si však mali mať možnosť dať si od ich vyplácania ročnú pauzu. 

Trend dodáva, že aj po roku 2021 je reálnou možnosť platenia časti nákladov na poukazy zo strany štátu. Zároveň by mohol platiť model, podľa ktorého by 45 percent z ceny rekreačného poukazu platili zamestnávatelia a zvyšných 55 percent by namiesto zamestnancov po novom mohol platiť štát. 

Vláda bude riešiť majetkové vzťahy osôb v spoločnej domácnosti, hovorí Kolíková
Súčasná vládna koalícia si vie predstaviť zlepšenie majetkovo-právnych vzťahov osôb žijúcich v spoločnej domácnosti, čo je zrejmé aj z vládneho programu. Čítať ďalej
14 | 06 | 2020 | TASR


Jednou z podmienok, ktorú musí zamestnanec pre nárok na rekreačný poukaz splniť, je hranica odpracovaných dvoch rokov. Tie by však nemusel odpracovať v jednej firme. Nárok na poukaz v hodnote 275 eur by zároveň mali mať zamestnanci bez ohľadu na to, pre ako veľkú firmu pracujú. 

Podľa riaditeľa sekcie cestovného ruchu ministerstva dopravy Radúza Dulu však pôjde o politické rozhodnutie, na ktoré si bude treba počkať. Stále totiž nie je zrejmé, odkiaľ vezme štát na rekreačné poukazy peniaze. Podľa neho by  poukazy na štátny rozpočet mohli mať neutrálny vplyv, pretože ľudia budú spolu s dovolenkami na Slovensku využívať aj iné služby, za ktoré si zaplatia. 

Podľa scenára, v ktorom by poukazy využilo 200-tisíc ľudí, by sa náklady štátu vyšplhali takmer na 100 miliónov eur.  V praxi má ale na rekreačné poukazy nárok až 1,5 milióna ľudí. K spomínaným 100 miliónom eur by tak štát musel získať aj ďalšie finančné prostriedky napríklad z Európskej únie. Všetko však bude záležať na tom, koľko ľudí poukazy reálne využije. 

Zlato je jediné aktívum, ktoré nepraskne ale vzrastie na cene (Valentin Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
14 | 06 | 2020 | Iveta Machová