Vzácny jantár pomenovali  na počesť „Dňa Ruska“
13 | 06 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Kvalitu jantáru, ktorú našli v predvečer sviatku Ruskej federácie, zaznamenali v Kaliningrade poslednýkrát pred 70timi rokmi. Uviedol portál Rg.ru.


V predvečer „Dňa Ruska“, ktorý každoročne Ruská federácia oslavuje 12. júna, v Kaliningradskom podniku na ťažbu jantáru vyťažili tri jedinečné jantárové kúsky. Informovala o tom mediálna služba ťažobnej spoločnosti.


Na počesť ruského sviatku dostal jantár s hmotnosťou 1320 gramov názov „Rus roka 2020“. Druhý drahokam, ktorý má hmotnosť 1240 gramov, dostal meno „Ruska roka 2020“. A najmenší jantár z tejto výnimočnej trojice s hmotnosťou presne jeden kilogram pomenovali nežne „Jantárik“.


Ako poznamenali pracovníci ťažobného závodu, nálezy sú ozaj veľmi symbolické. Za viac ako 70 rokov histórie podniku sa v miestnom jantárovom lome nenašlo naraz niekoľko takých vzácnych kúskov v ten istý deň. Vo večerných hodinách 11. júna 2020 sa takáto udalosť vyskytla prvýkrát v jeho histórii.


Rusko použije špičkové technológie na skvalitnenie života obyvateľov (Mária Kosenková)
Komentár Márie Kosenkovej (Pnp.ru) Čítať ďalej
12 | 06 | 2020 | Preklad: Redakcia HD

Za výnimočné sú považované kusy s hmotnosťou minimálne jeden kilogram. Všetky takéto nálezy sa posielajú priamo do Moskvy do špeciálnej štátnej inštitúcie Gochran. Tam ich hodnotí na to určená odborná komisia, ktorá určí ich ďalšie použitie.


Jantárové kúsky bez triesok a prasklín sú považované za veľmi vzácne. Také zostávajú priamo v ústredí v Gochrane. Niektoré nálezy predávajú na špeciálnych dražbách a ďalšie sa stanú súčasťou múzejnej zbierky podniku na jantár v Kaliningrade.


„Rus roka 2020“, „Ruska roka 2020“ a „Jantárinka“ sa teda svoj osud dozvedia až po rozhodnutí odbornej komisie.


Súčasní mladí ľudia budú musieť platiť za hospodárske oživenie EÚ (Elena Pustovojtová)
Komentár Eleny Pustovojtovej (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
13 | 06 | 2020 | Zuzana Perželová

Titulná fotografia: „Rus roka 2020“ má takmer oválny tvar.