V Pekingu je nové ohnisko nákazy, je to tržnica s mäsom
13 | 06 | 2020 I TASR

Koronavírus zistili na čínskom trhovisku na doskách používaných na manipuláciu s lososom dovážaným z cudziny, boli nasadené desiatky policajtov.


Čínske úrady ohlásili v sobotu 11 nových prípadov nákazy koronavírusom nového typu vrátane šiestich prípadov komunitného prenosu v Pekingu. Ako informovala agentúra AFP, ohniskom nákazy v čínskej metropole je veľkoobchodná tržnica s mäsom Sin-fa-ti.

Podľa jej riaditeľa koronavírus tam bol detekovaný na doskách používaných na manipuláciu s lososom dovážaným z cudziny. AFP dodala, že hlavné reťazce supermarketov v Pekingu v noci odstránili všetky zásoby lososa. Zásobovanie inými druhmi potravín - najmä ovocím a zeleninou - by touto situáciou nemalo byť ovplyvnené, napísala v sobotu pekinská tlač.

V piatok potvrdili tri nové prípady ochorenia Covid-19
Počas piatka (12. 6.) pribudli na Slovensku tri prípady nákazy novým koronavírusom. Celkovo tak Slovensko má 1545 prípadov. Informuje o tom permanentný krízový štáb na internetovej stránke www.korona.gov.sk. Čítať ďalej
13 | 06 | 2020 | TASR


Podľa novinárov AFP boli na obidvoch trhoch nasadené desiatky policajtov. V súvislosti s ohniskom nákazy v tržnici úrady nariadili izoláciu 11 nehnuteľností v jej blízkosti. Zavretých muselo zostať aj deväť základných a materských škôl v okolí. AFP pripomenula, že k prenosu nového koronavírusu zo zvieraťa na človeka došlo zrejme na trhu v čínskom meste Wu-chan, kde sa predávali i divo žijúce zvieratá.

Čínske úrady tvrdia, že prenos nákazy v rámci krajiny do značnej miery zastavili, no napriek tomu sa ešte stále nájdu výnimky. Čína sa tak zameriava na prípady nákazy zavlečené zo zahraničia, keďže postupne začína zmierňovať obmedzenia týkajúce sa leteckej dopravy a pohybu ľudí prichádzajúcich z ostatných krajín.

J. Hrabko: Núdzový stav sa končí, ale obchody ostanú v nedeľu zatvorené
Mimoriadna situácia trvá ďalej, zrušenie kontrol na hraniciach považuje publicista Juraj Hrabko za predčasné. Čítať ďalej
13 | 06 | 2020 | TASR