Policajta obvinili z rasizmu potom, ako citoval výskum, že policajti strieľajú na Afroameričanov „menej, ako by mali“
13 | 06 | 2020 I Marek Molnár

Major Travis Yates sa odmieta ospravedlniť a odmieta obvinenia z rasizmu potom, čo počas rozhlasového vystúpenia citoval výskum, že policajti strieľajú na Afroameričanov „menej, ako by mali“, informuje portál RT.


Yates rozbúril more po tom, čo jeho mienka o protestoch za Georga Floyda obletela internetom. "Je koniec Amerika. Konečne ste to urobili. Nebudete musieť rušiť políciu, pretože my tu už dávno nebudeme," poznamenal major z mesta Tulse pre portál RT.

Verejné rozhlasové vysielanie (TPR) v Tulse sa začalo zaujímať o "úprimného" dôstojníka, keď sa 8. júna zúčastnil relácie KFAQ. Vo svojom vyjadrení rozhlas tvrdí, že policajný major "navrhol, vzhľadom k jeho interpretácií údajov o trestnej činnosti, že polícia by mala v skutočnosti strieľať na Afroameričanov častejšie."

Aj keď Yates hovoril sám za seba, policajné oddelenie v Tulse sa vzdalo svojej zodpovednosti za jeho slová. Jeho výroky "nie sú súčasťou učebných osnov alebo školení, ktoré boli poskytnuté našim oddelením. Yatesove komentáre nie sú v súlade s poslaním, hodnotami a ani pravidlami Tulskej polície, oznámilo oddelenie v stredu.

Trump šokuje „hrozbou napadnúť“ Seattle a vyčistiť anarchistickú zónu
Starosta mesta Seattle Jenny Durkan odmietol "hrozbu" amerického prezidenta Donalda Trumpa o vyslaní vojakov na odstránenie demonštrantov okupujúcich opustenú policajnú stanicu, pričom tvrdí, že by to bola „nelegálna“ invázia, informuje portál... Čítať ďalej
12 | 06 | 2020 | Marek Molnár


Avšak, čo TPR označilo ako Yatesov osobný názor, bola v skutočnosti iba citácia z výskumu, ktorý bol vyhotovený niekym iným. Rozhlasová stanica odvtedy citát aktualizovala, no kontroverzný nadpis je stále tam.

„Toto vyhlásenie som jasne uviedol so zdrojom, ktorého som prečítal aj názov," uviedol Yates a dodal, že "hovoril o výskume Rolanda Fryera, Heather MacDonaldovej a Národnej akadémie vied".



"Ste rasista?" opýtala sa Yatesa reportérka Maureen Wurtzová.

"Nie, to je absurdné," odpovedal.

"Hovoríte, že sa nedostatočne strieľa na Afroameričanov?" spýtala sa ďalej Wurtzová.

"To je úplná hlúposť. Prekvapuje ma, že by niekto nad tým vôbec rozmýšľal. Citoval som údaje, ja nechcem nikoho zastreliť,“ ďalej poznamenal major.

Yatesove vysvetlenie nemalo žiadny vplyv na seržanta Marcusa Harpera z koalície Čiernych dôstojníkov.

"Je dospelý človek. Povedal, čo povedal, a myslel tým to, čo aj povedal,“ uviedol Harper.

Yates bol nútený ospravedlniť sa za jeho pripomienky, ale odmietol to. "Nebudem sa ospravedlňovať, pretože to, čo som povedal, bolo na základe údajov z toho výskumu," prehlásil a dodal, že "žijeme v dobe, v ktorej sa všetci ospravedlňujú, ale úprimne povedané, moje ospravedlnenie nepovedie k ničomu."

Biden je presvedčený o podpore armády v najbližších voľbách
Demokratický prezidentský kandidát Joe Biden je „úplne presvedčený“, že armáda bude na jeho strane, ak sa prezident Donald Trump pokúsi „ukradnúť voľby“ alebo odmietne opustiť Biely dom, informuje portál RT. Čítať ďalej
12 | 06 | 2020 | Marek Molnár